Pilot projekat EPBiH: I Tuzla uskoro dobija punionicu za električna vozila

by admin2
| 19:41

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo u skladu s planovima, pokrenula je aktivnosti na realizaciji pilot projekta izgradnje dodatnih punionica za električna vozila. 

Procedura nabavke punionica za električna vozila provedena je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Predstoji potpisivanje Ugovora sa izabranim najpovoljnijim ponuđačem Energoinvest SUE, a rok za realizaciju projekta je tri mjeseca, potvrđeno je iz ove kompanije.

“Na osnovu Ugovora  biće nabavljeno pet AC punionica, koje omogućavaju punjenje dva električna vozila preko dva Mode 3 Type 2 konektora. Punionice će biti instalirane uz objekte Elektrodistributivnih podružnica  JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, i to u gradovima Bihać, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica. Kao i naša prva punionica, i ove će biti javnog karaktera i omogućavati će punjenje svim vozačima električnih vozila bez novčane naknade u narednom periodu”, kazao je za portal Akta.ba Adnan Bosović, stručni saradnik za razvoj distributivnih elektroenergetskih objekata – Sektor za strateški razvoj JP EP BiH. 

Na ovaj način, dodaje on, djelujući društveno odgovorno, JP Elektroprivreda BiH doprinosi promovisanju upotrebe električnih vozila i zaštiti okoliša. 

Bosović ističe da je trenutno besplatno punjenje na javnim punionicama za električna vozila u BiH samo jedna od mnogobrojnih prednosti korištenja ovih vozila.  

“Prednosti su i višestruko niža cijena električne energije kao pogonskog goriva u odnosu na naftne derivate (primjer 1,7 KM/100 km za VW e-Golf naspram 8,7 KM/100 km za VW Golf VII 2.0 TDI), višestruko manji troškovi održavanja električnog vozila u odnosu na vozilo sa motorom na unutrašnje sagorijevanje, zatim povećana energetska sigurnost u BiH, s obzirom da se umjesto uvozne nafte koristi električna energija dobivena iz domaćih energenata”, navodi on.

Trenutno, u BiH još ne postoje podsticaji za kupovinu i korištenje električnih vozila.

Inače, kada je riječ o potencijalu tržišta za električna vozila u Bosni i Hercegovini, prema podacima iz 2016. godine u BiH ima registrovano ukupno 72 električna vozila koja kao pogonsko gorivo mogu koristiti električnu energiju. 

(TI/Akta.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.