Prodat dio imovine živiničkog Konjuha: Novi tender krajem novembra

by nedim
| 16:16

Dio imovine Fabrike namještaja Konjuh u stečaju iz Živinica, u vrijednosti od oko 585.000 KM, prodat je 1. novembar 2018. godine, a u narednom periodu se očekuje raspisivanje novog tendera.

Naznaka kompletne prodaje fabrike još nema, čak ni nakon osmog javnog poziva za prodaju dijelova imovine Konjuha, koja obuhvata veliku površinu zemljišta i ogromnu vrijednost same fabrike sa mašinama i svim pratećim elementima koja je procijenjena na oko 49 mil KM.

Ono što sada pokušava stečajni upravnik zajedno sa povjeriocima je da proda imovinu fabrike po segmentima, tzv. lotovima, kako bi bilo više zainteresiranih kupaca za određene dijelove, po naravno manjim cijenama.

– Prodat je salon i dva manja poslovna prostora u gradu i ide 5% sniženje u odnosu na devetu prodaju, pa ćemo vidjeti – pojasnio je Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik.

Shodno Zakonu o stečaju, novac ide povjeriocima, a ostalo u stečajnu masu. Kunalić ističe da je to mala suma u odnosu na potraživanje, ali ovim će se premostiti neki problemi u vezi s daljim funkcionisanjem.

Radnicima bi staž trebalo da bude uvezan najkasnije do maja 2019. godine, zbog stupanja na snagu novog zakona, koji neće eliminisati zatezne kamate, a problem je i sudski spor koji se vodi protiv Opštine Živinice zbog nepostojanja urbanističkog plana, koji koči prodaju dijela imovine Konjuha.

– Tražimo da bude isplaćeno i osam plata radnicima zagarantovanih stečajnim postupkom. Nama treba odobriti cijepanje zemljišta. Stečajni upravnik je tužio Općinu Živinice zbog blokade procesa parcelisanja. Čeka se odluka suda – kazao je Mujo Gavranović, predstavnik radnika.

Nova prodaja Konjuhove imovine zakazana je za kraj novembra – pišu Nezavisne novine.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.