Predstava “Rod i dom” otvorila festival TIBFU: Dodijeljena nagrada glumcu Irfanu Kasumoviću

by admin2
| 10:02

U Bugojnu je otvoren međunarodni festival TIFBU 2018. predstavom “Rod i dom” koja je pobjednik prošlogodišnjeg festivala TIFBU 2017. s prosječnom ocjenom publike 4,97.

Teatar kabare Tuzla, u koprodukciji s Gradskim pozorištem Živinice i Centrom za kulturu Zavidovići, je 30.9.2016 godine realizirao pozorišni projekat “Rod i dom” Safeta Sijarića, a u dramatizaciji Hasana Džafića i režiji Vlade Keroševića.

Predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta monodrame, čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači Irfan Kasumović.

“Rod i dom” je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata.

Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić, ton i svjetlo majstor, Robert Andrejaš i Muhamed Kahrimanović, fotografija, Damir Pirić, dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić, garderoberka, Aldin Ismić, izvršni producent.

Ova predstava je trenutno na redovnom repertoaru Teatra Kabare Tuzla i u Bugojnu je ovo bilo 60. izvođenje. Do sada predstava je izvođena u Tuzli, Sarajevu, Bugojno, Kladnju, Travniku, Srebreniku, Lukavcu, Gračanici, Vitezu, Gradačcu, Zenici, Banja Luci, Janji, Olovu, Konjicu, Maglaju, Zavidovićima, Kaknju, Živinicama, Rumelange (Luksemburg), po Crnoj Gori (Plav, Rožaje, Bijelo Polje i Petnjica) i Švedskoj (Norrkoping, Malmo i Gislaved).

Također, predstava je bila prethodno uvrštena i na Festival BH drame u Zenici (prateći program) i Festival monodrame mladog glumca Banja Luka (takmičarski program). Oba festivala su se realizovala u maju mjesecu 2017.godine, i TIFBU festival u Bugojnu u novembru mjesecu 2017.godine.

Na XX Teatar Festu u Banja Luci osvojila je nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca.
Povodom međunarodne teatarske manifestacije “Noć teatra 2018.” Teatar Kabare Tuzla će u subotu, 17.11.2018.god. u 19:30h, izvesti pozorišnu predstavu “Rod i dom” za koju će ulaz biti besplatan.

07.12.2018. u 19,00h predstava će biti izvedena i u takmičarskom programu Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo 2018.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.