ZZOTK: Smanjena potrošnja novčanih sredstava utrošenih na lijekove

by nedim
| 9:46

Na poslejdnjoj sjednici Upravni odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, direktorica Maida Mulić, predstavila je Izvještaj o realizaciji Programa zdravstvene zaštite za javno zdravtsvene ustanove na području Tuzlanskog kantona za privih šest mjeseci 2018. godine, kao i evaluaciju Programa zdravstvene zaštite za isti period.

Direktorica Mulić govorila je i o Propisivačkoj praksi za lijekove koji se izdaju na recept u spoemnutom periodu, te o dokumentu Praćenje i analiza izostanaka sa posla radi bolesti i povreda.

Kao ključno je istakla, da je ukupna potrošnja novčanih sredstava utrošenih na lijekove smanjena za 11.54 % u odnosu na prvih 6 mjeseci 2017. godine.

Od ukupnog broja zaključenih bolovanja, 10,5 % se odnosi na bolovanja preko 42 dana, a više od prosjeka se registruje u općinama Teočak, Banovići, Srebrenik, Čelić, Tuzla i Živinice.

Također, kao jedan od zaključaka je da privremena spriječenost za rad je najčešće uzrokovana oboljenjima iz grupe bolesti disajnog sistema, te koštano-mišićnim oboljenjima.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.