Dogovorena koalicija: Pet stranaka formira vlast u Tuzlanskom kantonu

by nedim
| 13:42

Kao što se jučer najavom zajedničke press konferencije moglo i pretpostaviti, ranije dogovorenom bloku političkih stranaka u Tuzlanskom kantonu koji su do danas činile Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka, zvanično su se pridružili i Savez za bolju budućnost (SBB), te Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Ove stranke imaju u Skupštini Tuzlanskog kantona 19 poslaničkih stolica, jednu više od polovine koliko im je potrebno za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Kako je danas istaknuto ranije dogovoreni blok sa SBB-om i SBiH sastavio je zajedničku izjavu kojom se osigurava funkcionisanje skupštinske većine, a u narednom periodu politički subjekti će pristupiti izradi zajedničkog programa za djelovanje skupštinske većine.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB Bahrudin Hadžiefendić i potpredsjednik Kantonalnog odbora SBiH Admir Hrustanović istakli su danas da su programski ciljevi ovih stranka približni ciljevima ostalih stranaka ovog bloka.

Od stranaka koje su dogovorile formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, u posljednjem sazivu Vlade TK kojom još uvijek upravlja novormirana PDA, jedino je participirao SBB.

Ukoliko prema ovom dogovoru spomenute stranke uspiju formirati vlast, u opoziciji će ostati jedino SDA i PDA.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.