Novi ispad u Koksari Lukavac, iz GIKIL-a optužuju Elektroprivredu BiH

by nedim
| 10:07

Foto: Ilustracija (Arhiv: Tuzlainfo.ba)

U GIKIL-ovoj fabrici Koksara jutros u 9:40 sati došlo je do novog ispada, kada se moglo primjetiti povećana količina žutog dima. 

Iz Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) za ispad optužuju Elektroprivredi BiH.

I pored javno upućivanih apela Elektroprivredi BiH da povede više računa na održavanju svoje elektrodistributivne mreže kako bi se izbjegle teže ekscesne situacije, zbog prekida u napajanju električnom eneregijom sa TS Puračić  došlo je do novog ispada. Prestanak u napajanju električnom energijom za posljedicu je imao i zastoj u radu elektro-sisača koksnog gasa, zbog čega se u krugu Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL) mogla primijetiti povećana količina žutog dima. 

„Za vrijeme ispada u rad je pušten parni sisač, te je sav višak koksnog gasa spaljen po tehnološkoj proceduri na sigurnosnim bakljama koksne baterije V. Kompletno stanje normalizovano je u roku od 15 minuta, elektrosisači su vraćeni u funkciju, a proizvodni proces je vraćen pod kontrolu“, kazao je direktor fabrike Koksara, Huso Jašarević.

Iz GIKIL-a podsjećaju da je upravo s ciljem smanjenja mogućnosti nastanka kvarova koji su posljednjih mjeseci dovodili do kraćih i dužih ispada na koksnoj bateriji V u fabrici Koksara, krajem septembra izvršena je kompletna sanacija svih zabilježenih nedostataka na GIKIL-ovim 35 kV dalekovodima, ali da na održavanje i dotok električne energije sa trafostanice Puračić ne mogu uticati.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.