Poznati detalji optužnice: Omer Đikanović osumnjičen za požar i pljačku u firmi Murex

by nedim
| 12:06

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Omera Đikanovića (43), s područja općine Srebrenik, zbog postojanja osnovane sumnje da je 17. septembra 2018. godine  u prostorijama firme Murex Špionica počinio produženo krivično djelo teška krađa u sticaju sa krivičnim djelom paljevina.

Osumnjičeni je od dana izvršenja krivičnog djela do 30. oktobra 2018. godine bio u bjekstvu, kada se predao službenicima MUP-a TK.

Đikanović je osumnjičen da je pomenutog dana u večernjim satima, radeći kao  čuvar u ovoj firmi, uz pomoć različitog alata otvorio metalnu kasu, te provalio na još dva mjesta u firmi,  otuđio novac i pribavio sebi korist u iznosu od oko  14.000 KM. Nakon toga je na plinsku bocu stavio plamenik i postavio ga između drvenih greda, upalio plamenik i izazvao požar u objektu, u kojem je uništena roba u prijavljenoj vrijednosti većoj od jedan milion KM a također požarom izazvao i štetu velikih razmjera  na objektu čija vrijednost se trenutno procjenjuje.

Potom je ispred objekta firme ušao u službeni automobil „renault megane“ i udaljio se sa mjesta događaja.

Pripadnici MUP-a TK su izvršili kriminalističku obradu te je osumnjičeni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je jučer donio naredbu o provođenju istrage i  ispitao osumnjičenog.

Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.