Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla: Obilježen Dan roze marame

by admin2
| 9:13

U Tuzli je u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla 31. oktobra obilježen Dan roze marame simboličnom podjelom rozih balona na Trgu slobode, a potom i zdravstvenim predavanjem u tuzlanskom džematu Tušanj.

Prema riječima predsjednice Asocijacije žena Elmedine Osmić Brzović cilj ove globalne kampanje je upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti, ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Predavanje u džematu Tušanj je upriličeno poslije jacija namaza, a okupljenim džematlijkama o važnosti ranog otkrivanja i prevenciji ove opake bolesti govorilila je prim. dr. med. Amila Halilčević, radiolog.

Aktivnosti povodom Dana roze marame su realizovane uz podršku Kluba prijateljica Asocijacije, koji je ovom prilikom osigurao 2 besplatna ultrazvučna i elastografska pregleda dojki za sretne dobitnice.

Asocijacija žena, kako ističu, od 2012. godine kontinuirano radi na podizanju svijesti džematlijki i građanki o potrebi aktivne brige za zdravlje, kao i zdravstvene edukacije.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.