Jasmin Imamović o kreiranju vlasti u TK: Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA!

by nedim
| 15:52

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i član Glavnog odbora SDP BiH, za Oslobođenje je govorio o aktuelnoj temi formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. Intervju prenosimo u cjelosti.

Posljednjih nekoliko dana glasno zastupate stav da SDP u Tuzlanskom kantonu ne smije u koaliciju ni sa SDA ni sa PDA. Zašto?

– Ja sam zastupnik građana Tuzle i želim da kao gradonačelnik Tuzle govorim o volji građana Tuzle, koju su oni iskazali na izborima. Dakle, 90 posto građana nije glasalo za PDA, a 88 posto nije za SDA i to je osnovni razlog. Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA. U kampanji SDP-a se stalno govorilo da se neće sa SDA i PDA i to su predizborna obećanja, a na osnovu tih obećanja su građani i glasali, cijeneći ih kao iskrene. Nisu glasali da se ide sa SDA i PDA, nego su glasali za SDP, za DF, Našu stranku i u manjem broju za SBB i SBiH. Bilo bi suprotno volji građana Tuzle ići u koaliciju ili sa SDA ili sa PDA i to je poruka građana birača, a za mene je volja građana Tuzle svetinja.

Ali zašto sa SBB-om i SBiH, znajući da su oni tradicionalno uz SDA, pa čak i PDA, s kojom su imali predizborni dogovor da podrže Radončića za nivo Predsjedništva BiH?

– Nisam siguran da su ga podržali, jer PDA je imala nekih 28 hiljada glasova, kažu, a Radončić je ovdje dobio 7.000. Ali, ne govorim o šefovima partija, ni o Radončiću ni o Jerlagiću. Pod jedan, SDP bi trebao imati najviše uticaja, jer je osvojio najviše glasova, pa DF, pa Naša stranka i tim redom dalje slagati mjeru uticaja. Moram reći da svi hvale ove osobe koje su ušle u Skupštinu TK-a. Nisu svi gradonačelnici i načelnici isti ili svi članovi stranke. Bitni su pojedinci koji ulaze. Ako se pravi vlast, onda se mora s nekim, prema tome, moje mišljenje je poput građana Tuzle, poput iskazane volje građana Tuzle, a iskustva Tuzle, kada se koaliralo sa SDA, grozna su.

Tad je SDP dosta izgubio. Je li to razlog što se opet ne ide sa SDA?

– Tad je SDP skoro nestao. Građani Tuzle ne žele SDA i to je sva priča. Kad su bili opći izbori, SDP je pao na četvrto mjesto, prvi put u istoriji, stoga se mora poštovati volja građana i to pokušavam ovdje provesti.

Šta ako kantonalni SDP odluči da ipak ide u kurtoazne pregovore, koji ne znamo šta mogu donijeti?

– Ovdje je bitan stav onoga ko zastupa SDPBiH, a to je po Statutu predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. On je jasno izjavio s kim nema ni koalicije ni razgovora, i ponovio je to neku večer da nema ni sa SDA ni sa PDA. To je stav SDP-a BiH, koji je važniji od onoga šta izjavi predsjednik jednog od kantonalnih odbora.

Dalje, kad je u pitanju volja birača, jasan je stav SDP-a grada Tuzla, kao i stav SDP-a Gradačac. Ja nisam član SDP-a TK-a, nego SDP-a BiH i član SDP-a Tuzla i ne može se mimo volje SDP-a BiH niti mimo volje organizacija SDP-a širom TK-a i Tuzle.

DF i Naša stranka su otvoreno rekli da pored SDA, ne žele ni sa HDZ-om ni sa SNSD-om. SDP to u posljednje vrijeme nije izričito rekao, a upravo bi morali sa HDZ-om ukoliko žele na vlast u FBiH?

– SDP je u početku kampanje u više navrata rekao da neće sa SDA, HDZ-om niti sa SNSD-om i to se provlačilo kroz kampanju jedno dva mjeseca. Sve suprotno tome bilo bi kršenje predizbornih obećanja. PDA se izdvajala u posljednje vrijeme u priči, jer ih se u Sarajevu nije doživljavalo kao partnera, jer tamo praktično ne postoje. Oni su se dodali u relaciji sa SDA u ovom kantonu. Možda zato nije izdvojen ponovo HDZ. Koliko znam, u kampanju se ušlo da se ne ide sa SDA, HDZ-om i SNSD-om i ja vjerujem da je i dalje takav stav SDP-a BiH.

Iz SDA otvoreno upozoravaju da, ukoliko ih ne bude u vlasti TK-a, Grad Tuzla i Kanton neće moći računati na podršku viših instanci.

– Nije dobro da se prijeti. Ja sam vidio to u intervjuu jednog SDA zvaničnika (Bego Gutić za Oslobođenje, 26. 10. 2018, op. a), a vidjet ćemo je li ono kurtoazna izjava ili prijetnja, pa ćemo naći odgovor. Razumijem da je to bilo moguće ranije, kad su SDP i SDA bili u koaliciji, kad su postojali neki ugovori koji su prekršeni, ali nije mi jasna ova taktika da se unaprijed upozorava i prijeti. To može samo izazvati kontraefekt. Pazite, svaka stranka ima pravo sklapati sporazum o zajedničkom vladanju s kim se razumije i kome vjeruje, da uđe u vlast ili se opredijeli ostati u opoziciji. Sila nikome nije mila, a svaka sila će Tuzlu samo ojačati. I to treba znati.

Da li činjenica što se ulazi u ovako slabu koaliciju znači da bi SDP radije rizikovao da ne bude u vlasti nego da ulazi u vlast po svaku cijenu?

– Nikad ne bih u vlast po svaku cijenu, jer ta cijena na kraju postane previsoka. Ne znači da će vlast, ako je sastavljena od više stranaka, biti slaba, jer ona zavisi od pojedinaca, isto kao i vlada što će zavisiti od ministara. Prednost široke vlade bi mogla da bude podrška ljudi različitih ukusa, ako se ona pametno sastavi i ako se dogovori dobar program.

Smatram da treba praviti snažnu vladu sa dobrim premijerom i ministrima i probati mijenjati stvari, ali ne po svaku cijenu. Jer, ako bi to bila slaba vlada, bolje je biti jaka opozicija. Bitno je poštovati volju birača, ostati čistog obraza pred biračima. To je važno, jer mi smo u neprekidnim izborima i ne treba radi jednih izbora gubiti obraz i buduće izbore. Sada mi u SDP-u BiH smatramo da ne treba nakon općih izbora napraviti nijednu grešku koja bi SDP-u mogla naškoditi na lokalnim izborima ili narednim općim izborima i vodimo o tome računa.

Treba li Tuzla dati premijera, s obzirom na to da je SDP upravo iz Tuzle povukao najviše glasova?

– Ako se bude sastavila vlast sa SDP-om, jer jeste SDP dao najviše glasova, normalno mi je da bi se među Tuzlacima trebao tražiti premijer TK-a, jer ipak smo mi dali i kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Spominje li se ko bi mogao biti mandatar?

– O tome zaista još nismo razgovarali. Ili barem do mene te priče nisu došle – istakao je Jasmin Imamović.

(TI/Oslobođenje/M. Aljić)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.