KO SDA TK: Zastupnici SDA u Skupštini TK pokazali odlučnost u borbi za građanska prava

by admin2
| 15:00

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona zastupnici SDA su predložili niz inicijativa koje će u narednom periodu poboljšati kvalitet života naših građana.

Na prvom mjestu jednoglasno je usvojena Inicijativa za dodjelu Povelje Fati Orlović, čiji su predlagači bili Midhat Čaušević i Šekib Umihanić.

Sa dva amandmana na Zakon o arhivskoj djelatnosti koja je uložio zastupnik Čaušević, napravljen je značajan iskorak u ovoj oblasti.
Dokinuta je mogućnost osnivanja privatnih arhiva na području TK.
Druga suštinski značajna novina u Zakonu je da će arhivi po prvi put moći izuzimati arhivsku građu u periodu 1992 – 1995 godina. Ovo je sistemsko rješenje da se sačuva neizmjerno značajna građa koja će ostati kao svjedok generacijama koje dolaze.

Usvojen je i amandman na Zakon o budžetu kojim se predviđa 150.000 KM za nabavku udžbenika učenicima osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda. Dakle, učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu od prvog do četvrtog razreda će imati pravo na besplatne udženike od ove godine.

Na Skupštini TK je usvojena i inicijativa da se omogući upis djece u srednje škole iz Osnovne škole Doborovci- Gračanica, a koju je predložila zastupnica Zumra Begić. Ovim je omogućeno učenicima navedene osnovne škole da upišu zanimanja koja žele i da ne budu diskriminisani po pitanju obrazovanja zbog neodgovornosti Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministra  – saopšteno je iz KO SDA TK.