Vlast u TK rješava slučaj “OŠ Doborovci”: Ministar o upisu djece razgovarao sa direktorima škola

by nedim
| 8:59
  •  
  •  
  •  
  •  

“Slučaj OŠ Doborovci” po kojem je Tuzlanski kanton nažalost postao poznat u cijeloj državi, sa jučerašnjim danom bi mogao biti riješen.

Podsjećamo da su nakon poznate smjene svih direktora u školama u Tuzlanskom kantonu, pred kraj školske godine i nemogućnosti imenovanja novog direktora u OŠ Doborovci, učenici završnih razreda te škole nisu bili u mogućnosti podići svoje diplome i time za sada izgubili pravo upisa u srednje škole, jer su zakasnili na završena dva upisna roka.

Oglasio se na Facebooku: Ministar Baraković se ne smatra odgovornim za dešavanja u OŠ Doborovci i OŠ Solina

Naime, na današnjoj sjednici Skupštine TK su usvojene izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koje je predložilo Ministarstvo obrazovanja i nauke a ranije usvojila Vlada TK. Izmjenama je predviđeno da u slučaju da škola nema imenovanog direktora ili v.d. direktora škole sve poslove iz nadležnosti direktora škole, koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje škole, obavljat će sekretar škole.

– Ukratko, sekretar škole u Doborovcima sada ima ovlaštenje da učenicima potpiše svjedočanstva. Tako, sva djeca koja budu zadovoljavala uslove će biti upisana u srednju školu. Već smo obavili razgovore sa direktorima škola za koje su učenici iskazali interes za upis. Školski odbor OŠ Doborovci je razriješen i čim prije će se imenovati novi, koji će, nadam se imenovati v.d. direktora škole – istakao je Elvis Braković, ministar obrazovanja obrazovanja i nauke i Vladi TK, koji se nedavno čak proglasio nenadležnim da riješi problem učenika iz OŠ Doborovci.


Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.