OŠ Novi Grad u novom ruhu: Vlada Japana finansirala izmjenu prozora i vrata

by admin2
| 12:43

Projektom obnove Osnovne škole Novi Grad u Tuzli, uz finansijsku pomoć Ambasade Japana u BiH, u iznosu od 113.000, 00 KM, zamijenjeni su vanjski prozori i vrata na školskoj zgradi i sportskoj sali. Tim povodom danas je i ozvaničen završetak radova, a prisutnima su se obratili predstavnici OŠ Novi Grad, Ministarstva za obrazovanje i nauku Vlade TK, Ambasador Japana u BiH, Nj.E. Hideyuki Sakamoto i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“ Zahvalni smo Vladi i Ambasadi Japana u Bosni i Hercegovini na ovom projektu koji je realizovan u OŠ Novi Grad. Zamjenjena je stolarija koja je stara 58 godina i radi se zaista o vrijednoj investiciji, koja će unaprijediti uslove rada za učenike, nastavno i drugo osoblje. Smatram da je dobro strateško opredjeljenje Vlade Japana da pomaže osnovno obrazovanje”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Također, u okviru ovog projekta dodijeljen je grant u iznosu 45.823,00 eura (89.622,00 BAM) za obnovu stare stolarije, prozora i vrata u školskoj zgradi i fiskulturnoj dvorani u Osnovnoj školi Banovići.

– Vlada Japana pridaje veliki značaj unapređenju uslova u oblasti osnovnog obrazovanja u državi i putem opštih grantova donirala je oko 28 miliona eura (54 miliona BAM) za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje više od 210 škola širom države u proteklih 22 godine, kroz programe GAGP i Opšte pomoći, navode iz Ambasade Japana.

Realizacije projekata u Tuzli i Banovićima doprinijele su poboljšanju ambijenta obrazovanja u školama. Direktni korisnici projekata su ukupno 1.300 učenika i oko 130 nastavnika i ne-nastavnog osoblja.

(Tuzlainfo.ba)