UKC Tuzla: Značajan iskorak u pristupu pacijentima sa moždanim udarom

by nedim
| 22:31

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, koji se svake godine, u cijelom svijetu, obilježava 29. oktobara, Klinika za neurologiju UKC Tuzla organizovala je konferenciju za novinare.
Glavni cilj projekta je zdravstveno prosvjećivanje populacije kada je u pitanju prepoznavanje i važnost faktora rizika, simptoma i znakova moždanog udara, te brzina reagovanja na iste, kao i uticaj životnih navika na održavanje kvalitete života.

Prema riječima prof. dr. Dževdeta Smajlovića, načelnika Klinike za neurologiju, moždani udar godišnje u svijetu uzrokuje više od 5 miliona smrtnih slučajeva i nalazi se na drugom mjestu kao uzrok smrti, a na trećem kao uzrok onesposobljenosti. On je naglasio da moždani udar predstavlja najčešću neurološku bolest kod odraslih, zbog koje na Klinici za neurologiju UKC Tuzla na godišnjem nivou, od ukupnog broja hospitaliziranih 50 posto čine pacijenti sa simptomima moždanog udara.
“Moždani udar je vodeći razlog nastanka invaliditeta u svijetu. Za moždani udar važi tkz. pravilo jedne trećine, odnosno koliko god mi učinili za pacijente sa ovim oboljenjem, u prvih nekoliko mjeseci, jedna trećina njih umre, jedna trećina ima izraženu onesposobljenost, dok se svega jedna trećina vrati uobičajenim životnim aktivnostima”, istakao je u svom obraćanju novinarima prof. dr. Smajlović.

Prof. dr. Mirjana Vidović, šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti je istakla da su simptomi moždanog udara raznoliki, a mogu se manifestovati glavoboljom, vrtoglavicom, povraćanjem, poremećajem svijesti, epileptičnim napadom, smetnjom u govoru, kao i nestabilnošću pri hodu. Simptomi, prema njenim riječima, ovise o mjestu gdje je nastalo krvarenje i načinu mjerenja njegove “jačine”, kao i o opštem stanju pacijenta.

Doc. dr. Biljana Kojić, ljekar Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti novinarima je predstavila faktore rizika koji ukazuju na moždani udar. Prema njenim riječima, na neke faktore rizika ne možemo uticati, a to su spol, dob, nasljedni faktor i pozitivna porodična anamneza. Dok su faktori na koje možemo uticati: upotreba alkohola, pušenje, prehrambene navike, upotreba opijata, stres i fizička aktivnost. Također, doc. dr. Kojić je naglasila da nereguliran visok pritisak predstavlja faktor rizika za moždani udar, kao i šečerna bolest i povišen holesterol. Ona je rekla da prevencija mora biti usmjerena na sprečavanje nastanka moždanog udara kod zdravih osoba, ali i liječenje i rehabilitaciju osoba koje su preboljele moždani udar kako bi se spriječio njegov ponovni nastanak.

O liječenju pacijenata sa moždanim udarom govorio je doc. dr. Zikrija Dostović koji je istakao da je Klinika za neurologiju UKC Tuzla napravila značajan iskorak u pristupu pacijentima sa moždanim udarom primjenom trombolitičke terapije, ali i naglasio da su na ovoj klinici, u saradnji sa kolegama sa Klinike neurohirurgiju i Klinike za radiologiju, počeli sa pripremama za uvođenje procedure mehaničke trombektomije u liječenju moždanog udara.

O značaju i ulozi medicinske sestre govorila je glavna sestra klinike, Alma Vuleta, koja je istakla da se uz liječenje na Klinici za neurologiju promovira i način zdravog življenja.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Novinarima se obratio Adnan Mujanović koji je govorio o aktivnostima koje su organizovali studenti u saradnji sa ljekarima Klinike za neurologiju – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)