Predstavnica Evropske investicijske banke posjetila premijera TK

by nedim
| 18:00
  •  
  •  
  •  
  •  

O potencijalima buduće saradnje razgovarali su danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin i ministar privrede Mevludin Hodžić sa predstavnicom Evropske investicijske banke (EIB) Sandrine Friscia.

Fokusi djelovanja EIB-a u Bosni i Hercegovini, prema riječima predstavnice Friscia, su sektor transporta, mala i srednja preduzeća, voda i zdravstvo a prioritet predstavljaju infrastrukturni i projekti ekologije.

Interes Tuzlanskog kantona je, prema riječima premijera Hodžića, usmjeren ka energijskoj efikasnosti javnih zgrada i uređenje kampusa a kao prioritet nameće se projekat čišćenja jezera Modrac.

Sastanak je bio prilika za prezentaciju načina na koji funkcioniše EIB, koje su procedure koje očekuju Vladu i resorna ministarstva prilikom apliciranja za sredstva, koja je struktura ulaganja te na koji način Banka pomaže malim i srednjim preduzećima.

Predstavnica Friscia podržala je interes Vlade TK i kazala da će EIB sagledati mogućnosti za realizaciju prezentovanih projekata.


EIB kao institucija Evropske unije koja je najveći svjetski multilateralni zajmodavac i najveći pružatelj financijskih sredstava za klimatske promjene, rečeno je ovom prilikom, zainteresovana je za ostvarivanje evropske integracije i socijalne kohezije.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.