Po prijavi više studenata: Denis Prcić ispitan u Tužilaštvu TK

by nedim
| 17:57
  •  
  •  
  •  
  •  

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva Tuzlanskog kantona ispitala je jučer u svojstvu osumnjičenog Denisa Prcića, vlasnika i osnivača Američkog univerziteta u BiH, potvrđeno je za Patriju iz Tužilaštva TK.

Prcić je ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivičnog djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a u okviru predmeta koji je otvoren u novembru 2020. godine po prijavi više studenata AU u BiH protiv Prcića.

Njega je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za navodnu reakreditaciju AU u BiH što je uslovljavao izdavanjem diploma. Neki su pristali platiti i dobili su diplome, dok studenti koji nisu platili još uvijek nisu dobili diplome.

U ovom predmetu saslušano je više od 130 osoba, a osim istražnih radnji Tužilaštvo TK je zatražilo pomoć od institucija Sjedinjenih Američkih Država radi prikupljanja određenih dokaza relevantnih za krivični postupak.

Iako je Općinski sud Tuzla na prijedlog Tužilaštva proveo postupak sudskog obezbjeđenja dokaza kako bi se originalna dokumentacija među kojima su i diplome studenata vratila AU u BiH, studentima diplome još uvijek nisu uručene. Nekoliko studenata 21. maja je održalo mirne proteste u Tuzli tražeći diplome, a obraćali su se i Ambasadi SAD sa zahtjevom da se pokrene proces oduzimanja državljanstva zbog nezakonith radnji i zloupotrebe američke zastave.

S obzirom da i Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH vode istrage o radu AU u BiH, izdavanju diploma, te drugim neregularnostima vezanim za Prcića i njegov privatni univerzitet, uspostavljena je saradnja sa Tužilaštvom TK.

Kada je riječ o Tužilaštvu BiH istraga se vodi o izdavanju diplome prvom čovjeku OSA-e Osmanu Mehmedagiću koji je nakon poništenja jedne fakultetske diplome, priložio drugu ali ovog puta sa AU u BiH. Istraga je pokazala da je Mehmedagić naknadno upisan u matične knjige fakulteta što je falsifikat i krivično djelo.

Istraga Državnog tužilaštva otvorila je i druga pitanja o samom radu Prcićevog univerziteta u Sarajevu gdje nikada nije imao dozvolu za rad (osnovan je u TK), a upisivao je stotine studenata, dok su među profesorima i dekanima bili ljudi iz vrha politike, odbrane, sigurnosti. Mnogi od njih danas ne žele da im se imena vežu za AU u BiH ili tvrde da već godinama nemaju nikakve poveznice sa Prcićem.

AU u BiH u Sarajevu nikada nije imao vlastite prostorije već je prostor iznajmljivao, a iako je njegov legitimitet bio upitan to nije spriječilo Prcića da ostvaruje saradnju i potpisuje sporazume sa ministarstvima, institucijama, organizacijama iz policijskog i sigurnosnog sektora. Široka mreža uvezanih struktura koja je bila pokriće za nelegalan rad Prcića u Sarajevu gdje mu je tržište bilo veće i primamljivije već se otkriva.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.