Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH održala sastanak u Tuzli

by nedim
| 11:58

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH održala je danas, u petak, 10.6.2021. godine, radni sastanak u Tuzli, u prostorijama Grada Tuzle. Nakon radnog sastanka Komisije, članovi Komisije su se satali sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem. Na sastanku sa gradonačelnikom razgovarano je o saradnji Grada Tuzle i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u oblasti zaštite nacionalnih spomenika Tuzle.

Sastanku s gradonačelnikom Tuzle, pored Faruka Kapidžića, predsjedavajućeg Komisije, prisustvovali su  Anđelina Ošap Gaćanović, članica Komisije, Zoran Mikulić, član Komisije, Mirzah Fočo, izvršni dužnosnik Komisije, Mirela Mulalić Handan, pomoćnica za naslijeđe i stručni saradnici Komisije.

Gradonačelnik Imamović je istakao da su kulturno i prirodno nasljeđe i ljudi najvažniji faktori razvoja, te da mu je čast da je Grad Tuzla danas mogao biti domaćin predstavnicima nacionalne Komisije za očuvanje spomenika: „Drago mi je imamo priliku da prezentiramo dio kulturno-historijskog i dio prirodnog naslijeđa Tuzle. Imamo višegodišnju dobru saradnju i puno razumijevanje Komisije u kontinuitetu, i to nam je drago jer ova Komisija je odlučujuće važna za budućnost Bosne i Hercegovine“, rekao je gradonačelnik.

Prvi predjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spmenika u BiH, Faruk Kapidžić se zahvalio na gostoprimstvu gradonačelniku Jasminu Imamoviću, te istakao : „Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine ovih dana obilazi veće gradove u BiH, a danas je posjetila i Tuzlu. Obilazak gradova i općina, kao i radni sastanci sa predstavnicima vlasti su redovne aktivnosti članova Komisije, koji odnedavno djeluju u novom sazivu, a sve u cilju bolje zaštite kulturno-historijskog naslijeđa naše zemlje. Do sada smo bili u Mostaru, Banjoj Luci, Sarajevu. Tuzla je najinteresantnija u smislu postojanja velikog broja nacionalnih dobara na malom prostoru. Čitava Bosna i Herccegovna je zapravo jedan nacionalni spomenik, sa ostacima daleke historije od 5000 – 6000 godina, do bliske historije, gdje je kulturno naslijeđe naš ogromni benefit koji vjerovatno malo koristimo. Komisija je tu da zaštiti kulturno naslijeđe. Sa gradonačelnikom grada Tuzle ćemo obići još neke vrlo interesantne lokacije o kojima ćemo na narednim sastancima diskutovati.“

Nakon radnog sastanka, članovi Komisije su sa gradonačelnikom obišli neke od značajnijih lokacija kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u Tuzli, saopštili su iz službi Grada Tuzla.