Većina u GV Tuzla “popustila”: SDA uspjela zamijeniti bivše članove u radnim tijelima Gradskog vijeća

by nedim
| 17:37

Gradsko vijeće Tuzla danas je sa 26 glasova ZA i 3 glasa PROTIV prihvatilo prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, na inicijativu Kluba vijećnika SDA za razrješenje članova radnih tijela Gradskog vijeća. 

Ovim je realizovan i zaključak Povjereništva Gradskog odbora SDA Tuzla sa posljednje sjednice.

Tako se Enesa Alić razrješava dužnosti predsjednice Komisije za jednakopravnost spolova, a na njeno mjesto se imenuje Lejla Kaplan, Nermina Beganović je razriješena sa mjesta člana ove Komisije, a na njeno mjesto je postavljena Maja Hrnčić. U Komisiji za zaštitu prava nacionalnih manjina dužnosti člana je razriješen Fahrudin Budimlija, a imenovan je Faruk Hrustanović. Asim Hadžiselimović je razriješen sa dužnosti člana Komisije za izbor i imenovanja, a izabran je Alija Begtašagić. U Komisiji za predstavke i prijedloge razriješen je Amir Bašić, a na njegovo mjesto je imenovan Emir Razić. U Komisiji za očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa razriješena je Naida Morić, a imenovan je Džanan Kušljugić.

Kada je riječ o izmjenama članova u Savjetima mjesnih zajednica, Alija Begtašagić je razriješen dužnosti člana Savjeta MZ Mejdan, a imenovana je Amira Mujagić. U Savjetu MZ Gornja Tuzla razriješeni su Nermin Kušljugić i Almir Terzić, a imenovani su Sanela Jasenčić i Redžo Alić. Fahir Kunić razriješen je dužnosti člana MZ Mosnik, a imenovana je Almasa Begić. U Savjetu MZ Brčanska Malta razriješeni su Sanela Gulamović i Anes Đulović, a imenovani su Zekerijah Saltović i Amir Avdić. U Savjetu MZ Slavinovići razriješeni su Faruk Hrustanović i Eldin Karić, a u Savjet su imenovani Aldin Ismić i Muhamed Trgovčević. Alem Džananović razriješen je dužnosti člana Savjeta MZ Kiseljak, a imenovan je Enver Mehmedović. Damir Delić je razriješen sa pozicije člana Savjeta MZ Donja Lipnica, a na njegovo mjesto je imenovan Sead Halilović – saopšteno je iz Press službe GO SDA Tuzla.

Neki članovi koji su razriješeni, još uvijek su članovi SDA, ali su razriješeni sa ranijih funkcija, da bi bili imenovani u savjete MZ-a ili druga radna tijela GV Tuzla.

Podsjećamo, u Gradskom vijeću Tuzle postoji dogovor svih stranaka da se pozicije u komisijama i savjetima mjesnih zajednica raspodjeljuju na osnovu rezultata stranaka na izborima. Svaka stranka raspolaže s određenim brojem pozicija i ima pravo da postavlja i smjenjuje kadrove. Tako je bilo sve dok GO SDA nije pokušao smijeniti članove koji su u međuvremenu napustili stranku.

Vladajuća garnitura u GV Tuzla na čelu s SDP-om te pokušaje je blokirala do danas, a iz SDA su kolegama iz SDP-a spočitvala da u dogovoru sa prvim ljudima PDA štite njihove članove, koji su ranije bili članovi SDA i na osnovu toga imenovani u komisije.

(Tuzlainfo.ba/A.V.)