Tuzlanski kanton: Programom zapošljavanja i samozapošljavanje boraca uposleno 67 osoba

by nedim
| 12:10

Ministar za boračka pitanja u Vladi TK Enes Gegić potpisao je danas 8 ugovora o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje branilaca i članova njihove porodice. Riječ je o ponovljenom javnom pozivu za preostala sredstva u iznosu 127.500,00 KM nakon što je prvim pozivom već realizovana podrška Vlade i resornog ministarstva Tuzlanskog kantona za 37 aplikanata.

Programom korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2018. godini obezbijeđena su sredstva u ukupom iznosu 500.000,00 KM a bit će uposleno ukupno 67 osoba iz svih boračkih kategorija.

Prema riječima ministra Gegića: „Cilj ovog programa je da u saradnji sa privrednim društvima i borcima koji žele otvoriti neki obrt, broj zaposlenih branilaca i članova njihovih porodica bude što veći. Program se pokazao dobrim i već smo razgovarali o tome da u narednoj godini povećamo sredstva za ove namjene na milion KM umjesto dosadašnjih 500 000 KM”, rekao je ovom prilikom ministar Gegić.

Po ponovno raspisanom javnom pozivu pristiglo je 19 zahtjeva od čega 7 zahtjeva za zapošljavanje i 12 za projekat samozapošljavanja. Nakon okončanih procedure pravo na nepovratna sredstva ostvarila su 4 pravna lica za što će biti utrošeno 90.000,00 KM i 4 fizička lica kojima će za projekte zapošljavanja biti dodijeljeno ukupno 37.500,00 KM – saopšteno je.

(Tuzlaino.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.