Eldar Spahić, Tuzlak s njujorškom adresom: Doktor i za ultramaraton!

by nedim
| 6:27

Eldar Spahić, Tuzlak s njujorškom adresom, primjer je uspješnih Bosanaca i Hercegovaca koji su silom prilika napustili našu zemlju i novoj sredini pokazali od kakvog smo materijala sazdani.

Spahić je ljekar u Njujorku, a kad nije u ordinaciji, onda je na trkačkoj stazi. Trčanjem se bavi već 15 godina pa je sebi postavio i životni cilj – da istrči 10 najtežih utrka svijeta. I uspijeva u tome. Iza njega su već tri vrlo teška izazova. Jedini je sportista s naših prostora koji je istrčao “Spartansku utrku smrti”, poznatu po tome što učesnik za 60 sati mora prijeći nevjerovatni 241 kilometar.

Na nadaleko znanoj utrci “East Coast Suck” čak je osvojio i drugo mjesto. Na svim svojim nastupima nosi zastavu BiH, što najbolje pokazuje njegovo opredjeljenje. Bio je i jedni Bosanac učesnik “Ironmana” u Merilendu.

Bez obzira na to što uspješno ostvaruje svoj američki san, ne zaboravlja odakle dolazi niti raju i prijatelje u Bosni. Čak osjeća i obavezu da pomogne. I to radi na najbolji mogući način – promocijom svoje domovine. Strancima govori o ljepotama BiH, šalje ih u Sarajevo, Mostar, Banju Luku, Tuzlu…

Eldar Spahić rođen je 1980. u Tuzli. Nakon što je 1999. završio Srednju medicinsku školu, otišao je na studij u Sjedinjene Američke Države. Diplomirao je 2014. godine.

(TI/Avaz.ba)