Kalesija: Klanjana dženaza ubijenim Bošnjacima iz Zvornika

by nedim
| 19:28

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, danas je klanjana dženaza i obavljen ukop pet pronađenih i identifikovanih tijela ubijenih civila Zvornika.

Dženaza je klanjana Bahriji Dautoviću, Idrizu Dautoviću, Avdiji Muratoviću, Dervišu Rahmanoviću i Mejruši Šahbegović. U ime porodica žrtava, ovom prilikom, dirljivo pismo pročitala je Enida Mehinović, kćerka šehida Hasana Selimovića.

Dženaza-namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Već cijeli mjesec dana Bošnjaci Zvornika posjećuju brojna stratišta na koja su odvođeni i mučki ubijani njihovi najmiliji, Bošnjaci grada Zvornika i okoline. Broj ovih stratišta i hiljade zvorničkih Bošnjaka nad kojima je zločin počinjen kazuje da su zločini bili sistematski planirani i masovni. Danas ovdje u našim šehitlucima, na ovaj dan kada se već decenijama okupljamo, došli smo da posjetimo naše šehide i obavimo dženaza-namaz, zajedno s njihovim porodicama. S ovog mjesta danas upućujemo svoju poruku koja treba da se čuje na sve strane svijeta. Tako će biti i ubuduće, s ovih i svih drugih naših šehitluka.

Veliki je broj zvorničana kojima je učinjena najveća nepravda, najveći zulum. U najokrutnijim zločinima i genocidu ubijeni su njihovi najmiliji. Svemogući Bog prima njihovu molbu i njihov vapaj. U ovom danu, svi mi se pridružujemo njihovoj dovi i zahtjevu da se pronađu svi oni nad kojima je zločin počinjen. Ali i da se svakom zločincu izrekne presuda i da se ispuni pravda.

Teško zločincima! Teško onima koji su planirali i počinili zločin, pa i najveći zločin koji se može počiniti na dunjaluku – genocid. Iz stradanja našeg naroda moramo naučiti da smo, prije svega, mi dužni da se pobrinemo o sebi, jačajući našu samosvijest, jedinstvo i institucije naše zemlje Bosne i Hercegovine. Svako od nas u tom pogledu ima svoju odgovornost i mogućnost da doprinese“, kazao je muftija Fazlović.

Pored porodica i predstavnika udruženja žrtava, kolektivnoj dženazi i ukopu pet Bošnjaka Zvornika prisustvovao je potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, dekat Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović, Haris-ef. Mustajbašić i Mustafa-ef. Muharemović, glavni imam i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, imami i džematlije.

Dženaza-namaza obavljena je uz poštivanje mjera zaštite zdravlja ljudi.