Slijede smjene direktora u TK-u: Čega će se PDA odreći jer više ne može sama, a na čemu će insistirati partneri

by admin2
| 8:12

Nakon izbornih rezultata, utvrđivanja koalicija i stvarne moći na svim nivoima vlasti, ono što slijedi političkim strankama je ubiranje plodova. Ovdje ne govorimo o plodovima u vidu privilegije što su dobili povjerenje građana i što će moći zastupati njihove interese, nego o direktorskim foteljama. S obzirom na to da se smjena vlasti u Tuzlanskom kantonu desila nekoliko mjeseci prije izbora, već nakon ljetnih praznika mogli smo vidjeti PDA kako smjenjuje kadrove SDA.

Uobičajena praksa

– Vlada je danas imenovala Upravni odbor JU Odgojni centar TK-a, te dala saglasnost za imenovanje Denisa Husića za direktora. Data je saglasnost i za imenovanje direktora Kemala Nurkića u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa TK-a. Vlada je privremeno imenovala UO BKC-a…

Gotovo u pravilu s ovim rečenicama završavala su saopštenja iz Vlade. Navedeni privremeni UO BKC-a je ekspresno smijenio direktora ovog centra Edisa Bajića, a potom i direktora Kantonalnih inspekcija Amela Mehanovića. Mehanović je smijenjen prije isteka mandata i to tako što je Skupština izmijenila zakon samo zbog njega. Na njegovo mjesto imenovan je kandidat PDA za Skupštinu TK-a Muhamed Šadić.

Nova vlast je smijenila i članove upravnih i nadzornih odbora u preduzećima u kojima su bili imenovani članovi SDA, imenovala je privremene odbore u Arhivu TK-a, a smijenila je i na desetine članova školskih odbora.

Međutim, ova se ne veže samo za PDA, nego je karakteristika svake vlasti bez izuzetka. Tako je po preuzimanju vlasti 2010. godine SDP smijenio kadar u kompletnom sistemu obrazovanja, pod izgovorom da želi smijeniti stranački postavljene kadrove.

Nakon što je SDA kao apsolutni pobjednik preuzela vlast od SDP-a 2014, odmah su počele smjene u razmjerama kakve dotad nisu viđene. Izmjenama zakona o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju smijenjeni su svi direktori škola, svi školski odbori, ali i rektor, prorektori, dekani i prodekani na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli. Smijenjeni su i svi direktori javnih preduzeća i institucija koji im se nisu zakleli na vjernost.

Rudnik i UKC

U tom mandatu su i DF, SBiH, BPS i SBB odanost SDA prodavali za nekoliko direktorskih mjesta, o čemu su čelnici ovih stranaka javno govorili u periodu promjena većine u TK-u.

S obzirom na trenutni omjer snaga, bit će jako zanimljivo vidjeti čega će se SDP ili SDA željeti domoći kao potencijalni partneri sa PDA i koliko voljno će PDA prepustiti svoj plijen. Najzanimljiviji među njima je svakako tuzlanski UKC, kojim Mirsad Kukić, odnosno PDA suvereno vlada posljednjih nekoliko godina i kroz koji, zahvaljujući stotinama zaposlenih, baš kao i kroz RMU Banovići, ima izuzetno velik uticaj.

(TI/Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.