NUB „Derviš Sušić“ Tuzla: Održano predavanje „Kultura čitanja – osnov razvoja društva”

by admin2
| 15:59

U organizaciji Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, a u okviru Oktobra – mjeseca knjige, prof.dr. Dženeta Omerdić, profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održala  je  predavanje na temu: „Kultura čitanja – osnov razvoja društva“ –  saopšteno je iz Narodne i univerzizetske biblioteke ” Derviš Sušić”.

Prisutnima se u ime zaposlenih u Biblioteci obratila i Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke.

– Ovo predavanje za nas je jedno prijatno iznenađenje. Biblioteka inače ovakve i slične događaje prihvata sa zadovoljstvom, posebno kada dolaze od strane akademske zajednice.  Ovo je bila i prilika da se studenti podstaknu na buduće dolaske u biblioteku, a i da javno porazgovaramo o tome što mi trebali  poduzeti u pogledu kvalitetnije ponude u okviru svog rada sa korisnicima, kazala je Babajić.

Biblioteka „Derviš Sušić“ kontinuirano prati čitalačke navike svojih korisnika i u svom radu i djelovanju promoviše važnost knjige, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinaca, te njenog značaja u svakodnevnom životu. Ovo predavanje je samo jedan u nizu značajnih događaja koji će biti upriličeni u okviru Mjeseca knjige.

Prof.dr.Dženeta Omerdić  govorila je o važnosti čitanja za razvoj društva, a posebno za razvoj političke svijesti i političke kulture.

– Cilj nam je afirmirati studente da nastave sa čitanjem, istraživanjem, da se otrgnu od ovih okova koji im nedozvoljavaju  da promišljaju i učestvuju u procesima odlučivanja. Također je važno da budu samosvjesni, a samosvjesnosti nema ukoliko nema širine. Širina se postiže isključivo kroz argumentaciju, razmjenu stavova i kroz čitanje.  Današnji trend je da se što manje čita i da se što površnije dolazi do određenih zaključaka što je po bosanskohercegovačko društvo jako opasno. Razvoj političke kulture i političke  svijesti moguće je postići samo kroz adekvatnu i  na vrijeme pokrenutu akciju promocije knjige, čitanja, odnosno korištenja usluga koje ova biblioteka nudi, istakla je Omerdić. 

(Tuzlainfo.ba)