Aktivnosti TIKA-e i Vlade TK: Rekonstrukcija škole u Maloj Brijesnici

by admin2
| 15:00

Na inicijativu Alena Karića, direktora kompanije Kismet, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem posjetila je danas područnu škole „Brijesnica Mala” u Doboj Istoku, gdje se provode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji školskog objekta – saopšteno je iz Ureda za informisanje u Vladi TK.

Ukupna vrijednost radova je oko 240.000 KM, od čega je 200.000 KM investicija koju finansira Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), dok je 40.000 KM izdvojila Vlada Tuzlanskog kantona.

Ovom investicijom rekonstruisan je značajan dio od oko dvije trećine cijelog objekta. Zamijenjena je unutrašnja i vanjska stolarija, krov, urađena fasada te su zamijenjeni i podovi u učionicama. Također, rekonstruisan je sistem centralnog zagrijavanja objekta, nabavljena peć na pelet, zamijenjena rasvjetna tijela u prostorijama, te urađen dio neophodnih limarskih radova.

Ipak i pored svega uloženog, radovi još uvijek nisu završeni i nisu se stekli uslovi za odvijanje nastave u ovom školskom objektu.

„Školska godina je već počela, a nažalost radovi u ovoj školi su se ispostavili mnogo širi nego što se to u početku moglo pretpostaviti. Imajući u vidu da počinje i zimski period, mi ćemo kao Vlada, putem resornog ministarstva, sa menadžmentom škole i predstavnicima lokalne zajednice pokušati sagledati koji su to još neophodni radovi kako bi smo osigurali uslove za odvijanje nastavnog procesa. Nakon toga u najskorije vrijeme ćemo nastojati i da obezbijedimo finansijska sredstva za završetak radova u ovom školskom objektu”, rekao je premijer Suljkanović, pohvalno se odnoseći naspram inicijative i podrške koju u cijelom ovom procesu pružaju roditelji učenika i lokalna zajednica.

Nakon posjete školskom objektu, na poziv gospodina Karića, delegacija Vlade je posjetila ovu fabriku tekstila, koja odnedavno izrađuje muška odijela i za renomiranu marku Armani.
Premijer je izrazio svoje zadovoljstvo sistemom, organizacijom rada i uopće poslovanjem ove kompanije koja zapošljava oko 300 radnika.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.