Slučaj iz Tuzle čeka svoj epilog: Ni krađe sa izbora iz 2016. nisu riješene

by nedim
| 19:42

Najmanje jedan slučaj krađe glasova na lokalnim izborima 2016. godine u fazi je istrage u Tužilaštvu i MUP-u Tuzlanskog kantona. Istraga je pokrenuta na osnovu prijave kandidata SBB-a za Gradsko vijeće Tuzle Jasmina Habula, kojem je po okončanju brojanja nedostajalo tek nekoliko glasova da uđe u ovo gradsko tijelo – piše Oslobođenje.

Ono što ukazuje na krađu, kako nam je potvrdio i sam Habul, jesu zapisnici s biračkih mjesta do kojih je uspio doći, a na kojima se jasno vidi da su brojevi prepravljani u svrhu smanjenja konačnog broja glasova koje je on dobio.

– Na jednom zapisniku prvobitno napisanih pet glasova prepravljeno je sa brojkom nula, zatim je broj od 14 osvojenih glasova pretvoren u četiri, 13 glasova je pretvoreno u tri, a potom je šest glasova ispravljeno u nula. I to je razlog zbog kojeg sam ostao bez mandata u GV-u Tuzla, kaže nam Habul, umjesto kojeg je vijećnica postala Sabiha Mujkanović.

Habul je slučaj prijavio odmah u novembru 2016. Nepravilnosti je prijavio i Gradskoj i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koja je naložila i ponovo brojanje glasova na četiri biračka mjesta sa kojih je Habul dobio informacije da ga potkradaju. CIK je poslao i zaključak kojim je GIK-u Tuzla naloženo novo brojanje glasova, ali do njega nikad nije došao odgovor je li išta pronađeno. Sve je prijavio i policiji, odnosno Tužilaštvu, koje do danas nije donijelo odluku o stvari koja je, kako kaže Habul, prejednostavna.

– Mislim da je ovdje ključno pitanje zbog čega nije ponovljeno brojanje, ali i zašto Tužilaštvu trebaju dvije godine da istraži ovaj slučaj. Jedino što se da zaključiti jeste da ovi rezultati nekome odgovaraju ovakvi kakvi jesu. Ovo je najbolji primjer kako se dobijaju izbori i kako se manipuliše glasovima građana. Istovremeno, postavlja se i pitanje zašto oni koji su unosili podatke u računar nisu prijavili prepravke na listiću, što se jasno vidi, dodaje Habul.

Admir Arnautović, portparol Tužilaštva, kaže da je dosad saslušan veći broj svjedoka na okolnosti koje su opisane u krivičnoj prijavi, ali do danas još nije donesena konačna tužilačka odluka.

– Izuzeta je materijalna dokumentacija iz CIK-a i Gradske izborne komisije Tuzla i traženo je da se još neka dokumentacija prikupi. Predmet je još u MUP-u, ali na tome se intenzivno radi, napominje Arnautović.

Ovaj slučaj jasno bi mogao prikazati jedan od brojnih načina izbornih manipulacija, ali i zloupotrebe volje građana. Ipak, iz nekog razloga ovo nije prioritet u radu Tužilaštva, iako otvara mnogo pitanja. Jedno od njih je svakako zbog čega izborne krađe nisu prioritet u istragama, s obzirom na to da podrivaju osnovu na kojoj se temelji svako demokratsko društvo, a drugo bi bilo da li je ovakva praksa, koju sigurno ne primjenjuje jedna stranka, razlog zbog kojeg u predstavničkim tijelima godinama viđamo ista podobna i poslušna lica.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.