Svjetski dan borbe protiv moždanog udara: U nedjelju obilježavanje u Tuzli

by admin2
| 11:42

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara nastavlja svoje tradicionalno obilježavanje i ove godine u Tuzli u organizaciji Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli “MEDICUS” zajedno u saradnji sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Tuzla, po uzoru na ostatak svijeta, 29. oktobar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, s ciljem upoznavanja javnosti o prirodi oboljenja, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja. Obilježavanje ovog datuma je pokrenuto 2006. godine od strane Svjetske organizacije za moždani udar (WSO), a u Tuzli se obilježava od 2014. godine, kao jedinom zvaničnom partneru WSO iz BiH.

Glavni cilj projekta je zdravstveno prosvijećivanje populacije kada je u pitanju prepoznavanje i važnost faktora rizika, simptoma i znakova moždanog udara te brzina reagovanja na iste, kao i uticaj životnih navika na održavanje kvalitete života.

Prema svjetskim statistikama, kao i podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, moždani udar predstavlja jednog od najčešćih oboljenja kada je u pitanju smrtnost i invaliditet stanovništva, od kojeg godišnje obolijeva 15 miliona stanovnika.

S ciljem razvoja svijesti stanovništva, kao i unaprijeđenja njihovog zdravstvenog statusa, ove godine su planirane tri javne akcije promocije zdravlja. Uoči samog datuma, 28.10. (nedelja), akcije će se održati u Tuzli na lokacijama Bingo City Centar Tuzla i Mercator Centar Tuzla, kao i u Gračanici u centru grada, u periodu od 10h do 14h. Na aktivnostima će biti prisutni ljekari i studenti, te će se svi zainteresirani moći informisati o tome šta je moždani udar, kao i analizirati vlastito zdravstveno stanje.

Ovogodišnja tema WSO je “Ustani ponovo nakon moždanog udara” i posvećena je rehabilitaciji i programima terapije nakon oboljenja. Međutim, s ciljem da do oboljenja uopšte ne dođe, ovogodišnje aktivnosti su organizovane na taj način da svi građani mogu dobiti provjerene informacije i na licu mjesta uvidjeti vlastite predisponirajuće faktore, kao i načine da uopšte spriječe pojavu ove teške bolesti.

Koordinator ovogodišnjeg projekta je Adnan Mujanović u ime Sekcije za neuroznanost “MEDICUS”, dr. Edina Čamdžić za Gračanicu, sa mentorom projekta prof.dr. Dževdetom Smajlovićem, načelnikom Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.