Provedite nedjelju u prirodi: PD ” Konjuh” vas vodi na Vršane

by admin2
| 18:46

Za sve vas koji nemate isplaniranu nedjelju evo preporuka kako da ovaj drugi dan vikenda provedete zabavno, a ujedno i da doprinesete vašem zdravlju i kondiciji. Planinarsko društvo ” Konjuh” organizuje tradicionalno pješačenje na Vršane. Dovoljno je da budete sutra ujutro u 9:00 ispred Prinčeve džamije u Ši Selu i pohod može da počne.

Iz PD ” Konjuh” napominju da nije potrebno prijavljivanje za ovo pješačenje, nego je jedino važno doći u zakazano vrijeme te izabrati stazu spram svojih fizičkih sposobnosti.

Dužom stazom će se kretati prva grupa i ta dionica je duga 8,5 km (oko 3 – 3,5 sata hoda).  Ukupni uspon je 450 metara.

Kraćom stazom u dužini oko 4 km će se kretati druga grupa i za taj dio puta je potrebno pješačiti oko 1,5- 2 sata na usponu od najviše 260 metara.

Plan kretanja ua grupe je sljedeći:

Obje grupe kreću istovremeno u pravcu Orašja (kraća pauza na Trnovcu). Nastavak puta do raskršća za srednju stazu.

Tu se pravi pauza i zatim se grupe razdvajaju u zavisnosti od dužine staze.

9:45 – Prva grupa nastavlja put srednjom stazom preko Bartolovca, spušta u donje Orašje i ide dalje prema Vidakovićima i podnožju Male Varde ( pauza 10 -15 min). Uspon na Malu Vardu i Prosine ( kraća pauza ). Nastavak puta prema Obešenjaku i Planinarskom Domu na Vršanima. 12:15-12:30 – Dolazak u planinarski dom. Zajedničko druženje.

Kraća staza (2 grupa): – Druga grupa nastavlja put preko zaseoka Andrići, Rovina ( Pauza 5-10 min), Buhačice, prema Planinarskom Domu na Vršanima. 10:45 -11:00. Dolazak u planinarski dom. Zajedničko druženje.

POVRATAK: Vršani – Prinčeva džamija (2600 m ili 50 min hoda). Povratak planinara je u vlastitoj režiji.

Iz PD ” Konjuh” ističu da će se po potrebi organizovati zajednički povratak sa Vršana. Posebno napominju da se svi učesnici trebaju pridržavati uputa vodiča te se obući slojevito, ponijeti vodu za piće, ne udaljavati se sa planinarske staze bez znanja vodiča.

Svi učesnici će po dolasku na Vršane biti posluženi čajem dobrodošlice, a u ponudi na Vršanima je grah (2 KM).

(TI)