VIDEO/FOTO: Filmom ‘”Južni vetar” otvoren 7. Tuzla Film Festival

by nedim
| 8:52

Filmom ‘Južni vetar’ Miloša Avramovića večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli svečano otvoren sedmi Tuzla Film Festival (TFF), a u osam dana festivala filmovi će biti prikazani u okviru pet grupa – dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, kratki igrani i future generation short films – piše Fena.

Direktor TFF-a Boris Balta kazao je da je ponosan na činjenicu da se na prostoru Tuzlanskog kantona kreira filmska industrija, kao i na sve veći broj filmskih ostvarenja koji se prikazuju u okviru ovog festivala.

Na Festivalu će ljubitelji filmske umjetnosti moći vidjeti 120 filmova od čega je sedam dugometražnih u konkurenciji. Ove godine, kako je najavljeno, desit će se i svjetske premijere, čak iz Japana.

Kako ističu iz direkcije Festivala, Tuzla Film Festival uspio se svrstati u deset najvećih festivala po veličini na Balkanu.

– Ove godine na direkciju TFF pristiglo je više od 800 filmova, što za festival koji traje šest godina nije mala stvar i ne dešava se tako često. Zato smo se ove godine potrudili više nego ikada i u okviru osam dana koliko će festival trajati publiku očekuju zaista odlični filmovi – ističu iz direkcije ovog festivala.

Predviđen je bogat prateći program, a tradicionalna Vila TFF-a će biti dodijeljena za kratki igrani film, animirani, dugometražni igrani i kratki dokumentarni film, te za produkciju i doprinos filmskoj umjetnosti.

Dodjela ‘Vile’ i ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg festivala predviđena je 19. oktobra uz projekciju serije ‘Novine’ Dalibora Matanića.

https://www.youtube.com/watch?v=v=J1a4dMm8MgY

(Tuzlainfo.ba)