Za djecu od 5 do 12 godina: U Tuzli počeo sa radom dječiji hor “Lege Artis

by nedim
| 5:37

Od ove godine, a nakon pet godina pauze u Gradskom umjetničkom društvu “Lege Artis” Tuzla, počeo je sa radom dječiji hor “Lege Artis”.

Dječija radost, pjesma i energija koji se ovih dana prolamaju u prostorijama “Lege Artis-a” budi nadu da će ovi mali pjevači nastaviti bogatu tradiciju horskog muziciranja u Tuzli.

Probama dječijeg hora rukovodi magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja Jasmin Hasić, koji je ujedno i dirigent Mješovitog hora “Lege Artis”, dobitnika 8 međunarodnih nagrada sa međunarodnih takmičenja horskih ansambala.

“Veliko mi je zadovoljstvo i radost što ponovo u Lege Artis-u imamo dječiji horski ansambl koji će iz dana u dan da raste, te kao veliki Mješoviti hor “Lege Artis” da nastavi istim putevima uspjeha. Jako je bitno od malih nogu krenuti sa muzičkim obrazovanjem, razvijanjem sluha, muzičke memorije, osjećaja za ritam. Tokom proba dječijeg hora, kroz kombinaciju muzičkih igara i pjesmica uspijevamo upravo razvijati sve muzičke sposobnosti ranije pobrojane” istakao je profesor Hasić.

Kako je istakao, kako se ansambl bude širio tako će se i repertoarski slagati određene kockice, trenutno djeca uče o pravilnom pjevanju uz jednoglasne dječije kompozicije i klavirsku pratnju.

“Da bi lijepo pjevali moramo naučiti neke osnovne tehnike horskog pjevanja i naše probe su pored tog zabavnog sociološkog, zaista i edukativnog karaktera. Naša namjera je da u dogledno vrijeme počnemo raditi i na ozbiljnijem dječijem horskom repertoaru gdje ćemo pored dječijih jednoglasnih pjesmica polako uvoditi višeglasje uz nešto i klasičnog repertoara. U konačnici, sve navedeno pomoći nam da se već na našem tradicionalnom Novodišnjem koncertu predstavimo našoj mnogobrojnoj tuzlanskoj publici.”

Profesor Hasić, istakao je da pored njega koji stručno rukovodi ansamblom u radu mu pomaže i članica Mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla, penzionisana učiteljica gospođa Ljiljanka Petrović, koja sa malim članicama i članovima dječijeg hora “Lege Artis” vrijedno radi na pripremi za probe, prilagođavanju na novu sredinu a tu je i da pomogne oko pokreta i plesa tokom nastupa.

U dječiji hor “Lege Artis” Tuzla mogu se upisati djeca uzrasta od 5 do 12 godina svakog ponedjeljka i četvrtka u vrijeme proba. Probe hora održavaju se ponedjeljkom i četvrtkom od 18 časova u prostorijama GUD “Lege Artis” Tuzla u ul. Kaldrma br 2. (preko puta Jalske džamije).

Sve informacije vezano za upis djece u hor mogu se dobiti na mail [email protected] ili direktno na telefon 062 492 457.

(Tuzlainfo.ba)