Hoteli, stanovi, poslovni prostori…: TK pokušava vratiti imovinu vrijednu više od 20 miliona KM

by nedim
| 21:02

Jedan od najvrednijih objekata nalazi se u Meljinama na crnogorskom primorju

Više od dvije decenije Tuzlanski kanton pokušava vratiti u posjed višemilionski vrijednu imovinu koja se nalazi u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji. Postupak vraćanja u posjed oko 100 objekata pokrenula je Kantonalna agencija za privatizaciju Tuzla.

Na spisku Kantonalna agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona su objekti nekoliko firmi s područja ovog kantona koji nisu bili obuhvaćeni procesom privatizacije. Procjenjuje se da je vrijednost te imovine u inozemstvu oko 20 miliona maraka.

– Imamo u Hrvatskoj deset poslovnih prostora sa zemljištem i 17 stanova, u Srbiji 16 poslovnih prostora i 36 stanova. U Crnoj Gori šest prostora i 14 stanova i u Sloveniji jedan stan koji pripada ovoj agenciji. Naravno, toga ima i više, ali je to drugih agencija, Federalne agencije itd. – navodi Mirza Brkić, direktor Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzla.

Proces povrata imovine je veom složen i težak, tvrde u Agenciji i napominju da su zemlje u kojima se nalazi imovina TK-a na sumnjiv način dodijelile svojim državljanima višemilionski vrijedne objekte na upravljanje.

– Na našoj imovini koja se nalazi u ovim državama obično su formirana paralelna preduzeća. To će biti jako složeni problemi. Njih su formirali građani ili pravna lica na području država gdje su nastali – ističe Brkić.

Najvredniji objekti koje potražuje TK se nalaze na hrvatskom i crnogorskom primorju.

– Imamo izrazito vrijedan objekat u Meljinama koji je Fabrika sode svojevremeno koristila kao odmaralište, hotel za radnike. On je pretrpio znatne promjene. On je jedan od fenomenalnih objekata u Meljinama. Možda je neke trenutne vrijednosti oko osam miliona eura – napominje Brkić.

Zbog različitih zakonodavstava i propisa koji regulišu ovu oblast u tim zemljama, povrat imovine, tvrde u Agenciji, mogao bi potrajati nekoliko godina. Novac od prodaje višemilionski vrijedne imovine, kažu u Agenciji, ići će u kantonalni budžet.

(TI/federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.