GO SDA Tuzla isključio četiri vijećnika koji djeluju kao dio većine u Gradskom vijeću

by nedim
| 13:07
1011 zildzic rifatbegovic
  •  
  •  
  •  
  •  

Gradski odbro SDA Tuzla danas se oglasio saopštenjem za javnost u kojem navode:

Obavještavamo građane Tuzle da će naš glas ostati podjednako snažan a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana kao i da smo u punom sastavu.

Organi Gradskog odbora Stranke demokratske akcije u Tuzli su, bili primorani nakon višestrukih pokušaja uspostavljanja produktivnog dijaloga, a u skladu sa statutarnim odredbama Stranke demokratske akcije BiH, isključiti iz članstva grupu od četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla Šefika Husića, Nusreta Muminovića, Medinu Lolić i Ćerima Rastodera.

Oni su od samog preuzimanja mandata djelovali suprotno odlukama i zaključcima Izvršnog odbora GO SDA Tuzla nanoseći veliku štetu  Stranci demokratske akcije ali i svim građanima Tuzle.

Takvo djelovanje kulminirao je glasanjem na prvoj vanrednoj sjednici GV Tuzla, kada je ova grupa vijećnika, suprotno stavu SDA Tuzla, dala podršku amandmanu vladajuće većine i gradonačelnika da iz Budžeta Grada “izbace” sredstva namijenjena udruženju Novi Horizonti za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. Time je narušen ugled Stranke demokratske akcije, ali je i obesmišljena bilo kakva veza Stranke sa ovim vijećnicima.


Postalo je jasno da ovi vijećnici  rade isključivo u svom interesu i interesu pojedinaca te da su u stvarnosti dio vladajuće većine koju neprincipijelno i suprotno osnovnim načelima parlamentarne demokratije okuplja gradonačelnik da bi lakše  ostvarivao svoju autokratsku vladavinu u Tuzli.

Nažalost, nemoguće je ove mandate vratiti građanima koji su na izborima svoj glas dali primarno Stranci demokratske akcije a tek sekundarno pojedincima – sa stranačke liste.  Međutim, Gradski odbor SDA će u narednom periodu u punom kapacitetu, sukladno izbornom rezultatu i činjenici da smo druga stranka po osvojenom broju glasova, ostvarivati svoju ulogu u upravljanju našim gradom. Naš glas će ostati podjednako snažan a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana Tuzle kao i da smo u punom sastavu.

U tom smislu pozivamo gradonačelnika i većinu u gradskom vijeću da poštuju Statut i poslovnik Grada Tuzle i omoguće GO SDA Tuzla da participira u radu svih radnih tijela i savjeta u MZ u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatom. To bi bio najvjerodostojniji dokaz da vladajuća politička većina ne samo da podržava princip pravne države nego i poštuje svoje građane i njihovu volju.

Naš rad i glavne smjernice političkog djelovati  u GV Tuzla će i u budućnosti biti briga za javno i opće dobro. U tom smislu SDA će nastaviti djelovati u Gradskom vijeću preko svog vijećnika profesora doktora Zijaha Rifatbegovića, kao konstruktivna opozicija.

Gradski odbor SDA Tuzla izražava zahvalnost građanima koji su prepoznali rad i djelovanje u prethodnom periodu, te su nam dali podršku na različite načine – saopšeno je iz GO SDA Tuzla.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.