Suđenje Vesni Švancer: Za učešće u lancu prevara osumnjičeni i kadrovi tuzlanskog SBB-a

by nedim
| 7:32

Foto: Faktor.ba

Na Općinskom sudu u Tuzli jučer je počelo suđenje Vesni Švancer (SBB), dopredsjedavajućoj Predstavničkog doma Federacije BiH, koja se tereti da počinila krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, te prevaru – piše Oslobođenje.

Glavni pretres je započeo saslušanjem trojice svjedoka, koji su opisali način na koji je Švancer, navodno, počinila krivična djela iz optužnice.

Prvi je svjedočio Ervin Adrović, predsjednik Astronomskog društva Plejade, koji je kazao kako je u komunikaciji sa kadrovima SBB-a u Tuzli otkrio način kako da dođe do novca za udruženje.

– Prošle godine mi je Nermin Karasuljić rekao da mogu dobiti novac za udruženje, manifestaciju i nabavku opreme, te da samo trebam poslati zahtjev Vesni. On je pripremio zahtjev u sjedištu stranke SBB u Tuzli i poslali smo ga na adresu Parlamenta na iznos od 2.000 KM, kazao je Adrović.

Nedugo nakon toga, kako je kazao Adrović, odobrena su mu sredstva, te kad su legla na račun, kontakltirao je Karasuljića, koji mu je potom rekao da mora podići 1.500 KM i vratiti Vesni Švancer, te da nema potrebe da opravda dobijena sredstva. Adrović je, kako je sam kazao, negodovao, ali je nakon Karasuljićevog ubjeđivanja prihvatio ono što mu je rečeno kao neminovno. U januaru 2018. godine mu Karasuljić ponovo rekao da treba aplicirati.

– Ovoga puta sam otišao kod Nermina u firmu i rekao mi je da tražim 5.000 KM na ime renoviranja prostorija udruženja. On je napisao zahtjev, ja sam potpisao i poslali smo ga sa povratinicom na Parlament FBiH. Nedugo zatim mi je odobreno 2.500 KM, ali mi je Nermin potom rekao da kontaktiram Vesnu. Ona mi je rekla da Nermin zna koliko joj novca trebam vratiti, kazao je u svom svjedočenju Adrović.

Prema Nerminovim uputama, 1.500 KM je morao vratiti Vesni, a 1.000 KM Nerminu, što mu je bilo sumnjivo, jer njemu nije ostajalo ništa. Nakon ovoga je Adrović otišao u FUP i sve prijavio policiji. S Vesnom je dogovorio da će njen kolega Said Kapetančić (SBB) doći po novac u Tuzlu, te je FUP označio novac i ispratio primopredaju. O ovome je svjedočio i sam Kapetančić.

– Rekla mi je da trebam otići u Tuzlu i preuzeti neku pošiljku koju mi je poslala. Mislio sam da mi šalje poklon za rođendan, jer je tako obećala ranije. Kad sam uzeo kovertu od čovjeka kojeg je opisala, opkolila me policija i tad sam vidio da sam preuzeo kovertu s novcem, kazao je Kapetančić.

Danas je još svjedočio i Emir Ademović iz Koraja, koji je također preko Nermina Karasuljića dobio sredstva, od kojih je dio morao vratiti njemu lično. Kazao je i kako Vesnu Švancer nikada nije ni vidio, te da nikada nije spomenuta u njegovim razgovorima sa Karasuljićem.

Suđenje je vodio sudija Damir Arnautović, Tužilaštvo je predstavljao tužilac Dalibor Bingas, dok je braniteljica optužene Amila Kunosić.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.