Una Harčin: Ured za borbu protiv korupcije formiran i u Tuzlanskom kantonu

by admin2
| 21:00
  •  
  •  
  •  
  •  

U Tuzlanskom kantonu formiran je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Jedna od najzaslužnijih za njegovo formiranje je Una Harčin, ministrica pravde – saopšteno je iz Naše stranke.
„Ovo je prvi put da Tuzlanski kanton institucionalno uspostavlja mehanizam za sprečavanje korupcije i postavlja standard u transparentnom djelovanju. Posebno sam ponosna što sam tome doprinijela. U BiH to je već uradio Kanton Sarajevo i mi smo to uveli po uzoru na taj model. To je, ujedno, bilo obećanje Naše stranke pred opće izbore u čije ime i obnašam posao ministrice.
Ured će biti depolitiziran, u smislu da njegovi zaposlenici ne smiju biti članovi nijedne političke partije, a šef Ureda birat će se putem javnog konkursa. Ured neće iziskivati nova zapošljavanja već će u njega interno biti raspoređeni državni službenici.
Ured će voditi niz registara kao što su e-registar javnih nabavki, e-registar zaposlenih u javnom sektoru, e-registar subvencija i podsticaja, kao i druge registre. Svi registri će biti javni i dostupni građanima na uvid. Sama uspostava Ureda je izuzetno bitna i zbog Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu jer će Ured biti mehanizam za provođenje ovog Zakona. Sam Zakon treba u maju da bude na Skupštini Tuzlanskog kantona.
Jako je važno znati da ured neće vršiti istrage, nego samo prikupljati podatke i voditi registre te uočene nepravilnosti prijavljivati Tužilaštvu.“
Saradnju prilikom svih radnji na uspostavljanju Ureda Vladi TK pružila je Američka ambasada, Ured za borbu protiv korupcije KS, Delegacija Evropske unije, OSCE i Transparency International, navedeno je u saopštenju.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.