Tuzla: Promovisan video o privrednim potencijalima Tuzlanskog kantona

by nedim
| 18:47

Multimedijalni video „Privredni potencijali Tuzlanskog kantona“  danas je premijerno  prikazan  u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli,  u organizaciji Ministarstva privrede TK.

Riječ je o projektu koji je to ministarstvo realizovalo  u saradnji sa Agencijom za multimediju „FEJM“ Tuzla s ciljem promocije privrednih potencijala TK,  koji su daleko veći od poznatog, kao i mogućnošću  privlačenja pažnje stranih investitora za nova ulaganja.

Ministar privrede TK,  Osman Puškar govoreći o ovom projektu je iskazao zadovoljstvo njegovom realizacijom.

-Tuzlanski kanton ima jedan izvanredan potencijal. Budućim investitorima nudimo najeftiniju energiju,  a registracija firme u TK je najjeftinija u BiH. Tu je i komunikacijska povezanost, koja govori da smo mi na pravom putu. Ovo što smo danas vidjeli je rezultat obrazovanja ljudi. Mi pokušavamo da napravimo trade i da konačno Tuzlu postavimo tamo gdje pripada, odnosno grad u kojem se dešava realan sektor, izjavio je Puškar.

Kada je u pitanju izvoz TK je među najuspješnijima, i imamo potencijal, koji možemo pokazati svijetu  i  budućim investitorima, koji ovdje dolaze, dodao je.

Fatima Mehmedović, direktorica Agencije za multimediju „Fejm“, čiji je tim bio  nosilac ovog projekta, a za čije je snimanje i obradu bilo potrebno preko dva mjeseca zahvalila se ministru privrede TK, Osmanu Puškaru i saradnicima, koji su prepoznali značaj predstavljanja uspjeha privrede TK, u formatu koji će biti jasan široj javnosti.

Cilj je bio prikazati potencijale, koji se ogledaju  kroz rudarski i energetski sektor, kroz industrije poput metalne, drvoprerađivačke, hemijske, prehrambene

-Kao idejni tvorac ovog projekta, dok smo obilazili teren bila sam pozitivno iznenađena sa kakvim sve potencijalima raspolaže TK. Brojne firme koje smo posjetili, svojim radom i uspjehom, mogu parirati većini kompanija iz EU. Neke od njih izvoze i po 80 % i čak 90 % svojih proizvoda, a neke u preko 16 evropskih zemalja. Na području TK kompanije proizvode auto dijelove za Jaguar, Mercedes itd, proizvode odjeću i  obuću za poznate svjetske brendove,  kazala je Mehmedović.

Cilj je bio da se ta pozitivna priča prikaže i da se vidi da na području TK ljudi uspješno posluju, razvijaju svoj biznis.  Dakle, ovaj kanton ima čime da se pohvali, kada su privredni potencijali u pitanju, što je i prikazano u pomenutom videu, dodala je.

Multimedijalni video sadrži kadrove privrednih potencijala ovog  kantona iz različitih oblasti industrije što podrazumijeva i uspješne primjere privrednih subjekata kao i subjekata poduzetničke infrastrukture (poslovne zone, poslovni inkubatori, tehnološki park i sl.), te pozitivni ekonomski parametri, kao i prednosti za investiranje.

Navedeni su neki od  uspješnih  primjera poslovanja, poput kompanija Solana Tuzla, Sisecam Soda  Lukavac, Rudnik mrkog uglja Banovići, Rudnik soli Tuzla, Unis Tok, Kalesija, Lafat komerc, Kalesija, Izazov, Kalesija, Kismet, Doboj Istok, Proggeti Bosnia, Tuzla, TMD Hanibal, Gradačac,  Menprom, Tuzla, Tehnograd-company,Tuzla, Fabrika cementa Lukavac, Herceg  Srebrenik, JP Spreča d.d. Tuzla, Tehna,  Gračanica, DKR, Njemački centar za robotiku, Tuzla i dr.

Promociji videa prisustvovali su predstavnici ministarstava TK, općina i Grada Tuzla, privrednih komora, te mnogobrojni privrednici.

(TI)