U Tuzli obilježen Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobar 1943.

by nedim
| 16:59

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na spomen obilježjima na Slanoj banji, u utorak je obilježen Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobar. U Narodnom pozorištu Tuzla upriličena je i Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzle, kojoj su prisustvovali učesnici Narodno oslobodilačkog rata 1941.–1945. godine, članovi Udruženja antifašista iz Tuzle, BiH i regiona. Prisutnima su se obratili predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, Aleksandar Vujadinović, gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, počasni građanin Tuzle, Stjepan Mesić i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

“Antifašizam je najveća tekovina 20. stoljeća i najvažnija tekovina za 21. stoljeće. Pošto neprekidno imamo pojave novih fašizama, moramo, u spomeničkoj i manifestacionoj kulturi njegovati antifašizam i mi to njegujemo adekvatnim obilježavanjem Drugog oktobra 1943. godine, kao i 25. novembra 1943. godine. BiH je antifašističkom borbom, ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em ponovo rođena i ona se može reintegrisati samo ako bude na principijelnom putu antifašizma”, istakao je, između ostalog, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Zaslužnim građankama i građanima dodijeljena su najviša javna priznanja, Povelja Grada Tuzle, Tuzlanska plaketa, Tuzlanska lenta i Počasni građanin Tuzle.

Povodom obilježavanja 2. oktobra Dana oslobođenja Tuzle, sinoć je, u Tuzli, na Trgu slobode, održan koncert popularne sarajevske pop rock grupe Crvena jabuka. U uvodnom dijelu ove muzičke manifestacije nastupio je Muhamed Nalić Hame.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.