Skupština TK izmjenom zakona smijenila sve direktore u školama Tuzlanskog kantona

by nedim
| 19:34
  •  
  •  
  •  
  •  

Skupština Tuzlanskog kantona danas je usvojila izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, čiji su dio postali i amandmani kojima se u jednom danu smjenjuje 121 direktor škola, 88 u osnovnim i 33 u srednjim školama.

U svom obrazloženju promjena u školstvu koje donose izmjene spomenutih zakona, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković kaže da se izmjenama ova dva zakona olakšava rad škola u toku pandemije.

– Sada smo otvorili mogućnost da i ako fond sati ne bude ispunjen u potpunosti, ministar može donijeti odluku da se školska godina okonča ranije. Tokom cijele školske godine suspendovane su razne aktivnosti, pa smo omogućili nastavnicima i stručnim saradnicima u osnovnim i srednjim školama, da zadrže stručna zvanja u naredne dvije godine. Novina za osnovne škole je da se sufinasira nabavka udžbenika ne samo za škole kojima je osnivač kanton, nego i za one nad kojim Kanton iskaže poseban interes, konkretno radi se o Katoličkom školskom centru. Izmjenama zakona prelasci zaposlenika iz škole u školu, bit će transparanetniji, kao i dopune normi – istakao je ministar obrazovanja i nauke.

Iz opozicije su danas istakli da se usvojenim izmjenama spomenutih zakona direktno krše odredbe Zakona o radu FBiH i Zakona o srednjem i osnovnom obrazovanja Tuzlanskog kantona, što smijenjenim direktorima pred nadležnim sudovima daje mogućnost podnošenja tužbi za uskraćena prava, što bi  građane Tuzlanskog kantona koštati više od dva miliona KM.

Poslanik iz redova SD BiH, Žarko Vujović je istakao i da ima indicija da se pojadini članovi zakona mijenjaju kako bi se pogodovalo privatnim interesima vodećih ljudi Sindikata u oblasti obrazovanja, a koji su u cijelom procesu izmjene zakona prilično tihi.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.