Podneseni amandmani: Vlast u TK u jednom danu smjenjuje 121 direktora škola!

by nedim
| 18:00
3003 skupstinatk
  •  
  •  
  •  
  •  

Mirsad Bečić (PDA) i Smajo Mandžić (Nezanisni poslanik), zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona predali su amandmane za izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju TK, čime je potvrđeno upravo ono na šta su iz opozicije u Skupštini Tuzlanskog kantona upozoravali proteklih dana.

Dva Skupštinska zastupnika, koji su dio vladajuće većine, u svojim amandmanima traže da usvajanjem izmjena pomenutih zakona prestane mandat svim stalnim školskim odborima, kao i svim direktorima osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu.

Obzirom da se spomenuti Zakoni  predlažu po skraćenom postupku u kojem nema Javna rasprave i čija procedura omogućava podnošenje amandmana tri dana prije održavanja Skupštine, bez dobijanja mišljenja Ureda za zakonodavstvo, očigledno je sve dobro isplanirano i ne treba sumnjati da će koalicioni partneri u Skupštini TK (SDP, PDA, NS, SBB i nezavisni poslanik) u petak izglasati ono što su već dogovorili.
Kakve će posljedice smjene 121 direktora u samo jednom danu imati po školski sistem i Budžet Tuzlanskog kantona, nedavno je pojasnio Midhat Čaušević (SDA) također zastupnik u Skupštini TK.
– Oko 100 direktora će tužiti Vladu TK, jer im je većini ostalo oko 30 mjeseci mandata. Svi će dobiti tužbe, što će značiti na stotine hiljada odštete iz budžeta TK. Posljedično 100 nastavnika koji su primljeni na pozicije sadašnjih direktora, odnosno do povratka sa funkcije, ostati će bez posla. Ova odluka će dovesti do velikih promjena u nastavnom procesu, a posljedice će osjetiti učenici i njihovi roditelji i to u periodu pred kraj školske godine – napisao je Čaušević.
Izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju  su dnevnom redu sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona koja je zakazana za 30. april.
Amandmane pogledajte u galeriji:

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.