Klub vijećnika SDA Tuzla o poskupljenju GIPS-a: Gradska vlast im je omogućila monopol!

by nedim
| 17:01

Kupovinom mjesečnih karata za oktobar, korisnici gradskog autobuskog prijevoza koji obavlja d.d. GIPS Tuzla su ostali zatečeni iznenadnim poskupljenjem. Tipo povodom su se oglasili iz Kluba vijećnika SDA Tuzla.

U saopštenju koje prenosimo u cjelosti viječnici navode:

Iz GIPS-a takvu odluku pravdaju cijenom goriva, međutim Klub vijećnika SDA Tuzla je ocjenjuje sramotnom jer je ovo potpuno neopravdan udar na budžet prije svega učenika, studenata i penzionera koji najviše i koriste usluge ovog preduzeća.

Očito da d.d. GIPS Tuzla vješto koristi situaciju što u ovom gradu nemaju konkurenciju, a što im je omogućila gradska administracija.

„ Po novom cjenovniku mjesečna karta koja pokriva gradsku zonu Tuzle za kategorije učenik, student, radnik, penzioner, RVI/Zlatni ljiljani iznosi 45 KM, dok su ranije cijene iznosile: radnička 40 KM, student – srednjoškolac 35 KM, penzioner 35 i osnovac 30 KM. Ističemo kao suštinski problem to što Grad Tuzla više nema kontrolu nad tim preduzećem. Ovo nije smjelo da se dozvoli jer je to očita pljačka građana koju sada nijemo posmatra Gradska uprava. Iako je GIPS privatno preduzeće, za saobraćanje gradom i korištenje gradskih linija treba dobiti saglasnost Gradskog vijeća i praksa je u svim općinama i gradovima u BiH da bilo kakva korekcija cijena mora biti usaglašena sa zakonodavnom i izvršnom vlašću. Socijalnu neosjetljivost ovog preduzeća građani su upoznali prije dvije godine kada je GIPS otpustio 27 radnika, od kojih su 23 iz Tuzle, a većini je nedostajalo samo 3-5 godina do penzije. ” – tvrdi predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla Mirza Tupajić.

(Tuzlainfo.ba)