Slučaj požara i smrtnog slučaja u Covid bolnici UKC Tuzla: Tužilaštvo TK poduzima dodatne istražne radnje

by nedim
| 10:57

Prije dvije sedmice je u Klinici za plućne bolesti UKC Tuzla u  Slavinovićima, gdje je smještena jedna od tri Covid bolnice u Tuzlanskom kantonu, izbio požar u kojem je smrtno stradala M.H (52) iz Kalesije.

O uzrocima požara i drugim okolnostima u ulsijed kojeg je došlo do nesvakidašnje tragedije, ni nakon pola mjeseca nisu spremni govoriti u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona .

Kako su nas obavijestili Odjeljenje kriminalističke policije PU Tuzla je Kantonalnom tužilaštvu TK 23. aprila ove godine dostavilo izvještaj i prateću materijalnu dokumentaciju vezanu za požar koji se dogodio 11. aprila u Covid odjelu (respiratorni odjel) Klinike za plučne bolesti UKC-a Tuzla, prilikom čega je smrtno stradala M.H (52) iz Kalesije.

Nakon događaja je obavljen uviđaj u bolnici u Slavinovićima, te je saslušano više osoba u svojstvu svjedoka a zapisnici o saslušanju su dostavljeni Tužilaštvu. Također, iz Klinike je privremeno izuzeta određena dokumentacija kao i predmeti i medicinska oprema iz bolesničke osbe u kojoj je došlo do požara. Kao dio izvještaja je dostavljena i službena zabilješka inspektora protivpožarne zaštite MUP-a TK a vezana za okolnosti i moguće uzroke požara.

– Nakon analize dostavljenog izvještaja i materijalne dokumentacije u narednom periodu će se poduzeti i druge istražne radnje i vještačenja u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za ove događaje. Do obavljanja  ovih istražnih radnji i vještačenja nismo u mogućnosti iznostiti informacije o potencijalnim uzrocima požara koji je doveo do smrti žene – potvrđeno je za portal Tuzlainfo.ba iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.