Zaštićeni pejzaž Konjuh-Kladanj: Uređeno igralište za djecu sa posebnim potrebama

by nedim
| 14:00

U okviru projekta „Zelena Mreža BiH – BiH Green Network“ kojeg realizuje ambasada Italije u Bosni i Hercegovini , jučee je na lokalitetu izletišta „Bebrave“ u okviru Zaštićenog pejzaža Konjuh-Kladanj, povodom Dana planete Zemlje organizovana akcija sadnje 10 sadnica graba i vrbe odnosno uređenje dječijeg igrališta za djecu sa posebnim potrebama.

U projektu koji je namjenjen mladima, 70 mladih je prošlo postupak selekcije koji dolaze iz osam općina sa područja BiH od čega su četiri općine sa područja Tuzlanskog kantona. Od svih općina uključenih u projekat odnosno aktivnosti iz zaštite okoliša, Ambasador Italije u BiH NJ.E. Nicola Minasi odlučio je da posjeti općinu Kladanj gdje se susreo sa mladima koji su provodili aktivnosti sadnje i uređenja te domaćinom načelnikom općine Kladanj Jusufom Čavkunovićem.

Aktivnostima na terenu odnosno podršku projektu su pružili i učenici Srednje mještovite  škole iz Kladnja, JP „Šume TK“, JP „Karaula“ Kladanj, JU „Zaštićeni pejzaž Konjuh“, Turistička zajednica TK, te udruženja sa područja općine Kladanj  „Žena-ženi, Ski klub Kladanj i PD Miljkovac.

Po projektu se nastavljaju aktivnosti i u narednom periodu gdje će svi akteri zajedno promovisati teme borbe protiv klimatskih promjena, kao i zaštitu okoliša i održivog razvoja.