TK: Oko 600.000 KM za prvu pomoć oblastima ugostiteljstva i hotelijerstva

by admin2
| 15:25
1811 korzo sbalkona

Vlada će u narednim danima, nešto manje od 600.000,00 KM, kao pomoć usmjeriti ka ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru, potvrđeno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa predstavnicima Grupacije ugostitelja TK, pri Udruženju za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla. Radi se o prvim osiguranim sredstva koja će, kao što je to ranije obećano, kao pomoć i podrška biti usmjereni u ove sektore.

„Epidemiološkim mjerama koje smo donosili u ranijem periodu, među kojima je bilo i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, smo uspjeli zaustaviti trendove porasta broja inficiranih korona virusom. S druge strane te mjere, ali cjelokupna situacija u vezi sa pandemijom, negativno utječu na poslovanje ponajviše ugostitelja, hotelijera i sličnih poslovnih grana. Zato je naša prva pomoć usmjerena u ovom smjeru“, rekao je premijer Hodžić, ističući nadu da u narednom periodu epidemiološka situacija neće nametnuti potrebu za uvođenjem restriktivnijih mjera.

Danas su prezentirani planirani kriteriji za raspodjelu osiguranih sredstava, kao i planirani model i dinamika raspodjele.

„Prva sredstva koja smo osigurali, a radi se o nešto manje od 600.000,00 KM usmjerili smo u ovaj sektor, koji je možda i najviše pogođen pandemijom. Radi se o sredstvima koja ćemo usmjeriti u refundaciju poreza na plaće i poreza iz plaća uposlenih u ovoj privrednoj grani. A kroz Javni poziv nastojimo u što većoj mjeri olakšati prijavu i prikupljanje dokumentacije“, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić.

Tokom sastanka je razgovarano i o drugim zahtjevima koje su ugostitelji uputili prema vlastima u BiH, te je istaknuta spremnost da Kantonalna vlada, razumijevajući stanje u kojem se ovaj privredni sektor našao, u odnosima sa Vladom FBiH pokuša utjecati i pomogne da, u skladu sa epidemiološkom situacijom, dođe i do ispunjavanja tih zahtjeva.

Edin Omerović, Armin Grabičanin, Sanel Bajrami i Elvir Kasumović, koji su danas predstavljali Asocijaciju su izrazili zadovoljstvo poduzetim aktivnostima Vlada, kao i spremnošću za brzo i efikasno djelovanje na saniranju posljedica pandemije.

U ime Vlade današnjem sastanku je prisustvovao i ministar finansija TK Vedran Lakić, pomoćnica ministra za trgovinu i Turizam Dželmina Huremović, te stručni saradnik za turizam u Kantonalnom ministarstvu Hasan Sejdinović.