Tuzla: Za dvije godine samo 35 građana dobilo poticaje za nabavku toplotnih pumpi

by nedim
| 22:04
2802 cavalic
  •  
  •  
  •  
  •  

Admir Čavalić (S BiH), vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, u okviru vječničkih pitanja postavio je pitanje o sljedećem: Koliko je ukupno podnosilaca prijava za sufinansiranje mjera aerozagađenja i ugradnju toplotne pumpe finansijski podržano tokom 2019. i 2020. godine i koliko je to procentualno od ukupnog planiranog broja za obje godine pojedinačno?

Čavalić je dobio odgovor i kao vrhunski ekonomista sve to prokomentarisao:

– Ukupno 35. Hvala nadležnoj službi za odgovor, kao i na korektnom izjašnjenju da je nemoguće planirati rezultate ove mjere. Dakle, za dvije godine koliko traje ključni program protiv aerozagađenja u Tuzli podržano je samo 35 građana. Statistički posmatarno ovo je 0.029% populacije grada, odnosno ako bi za sve građane Tuzle ovim tempom nabavljali toplotne pumpe treba nam ravno 7.500 godina”, navodi Čavalić i nastavlja:

-Upravo sam zbog toga na raspravi o budžetu bio kategorično protiv ovakvih mjera koje ne daju konkretne rezultate, već samo služe da se ima izgovora da se nešto radilo. Na stotine medijskih članaka i video priloga je napravljeno o ovoj mjeri koja je imala koristi za 35 građana. Ono što sam predlagao, i na čemu ću insistirati kod rebalansa budžete, jeste da umjesto ovakvih fiktivnih mjera, finansijska sredstva usmjerimo na prave stvari – izgradnja vrelovoda i uvođenje korisnika u sistem centralnog grijanja. Ako bi uradili valjano preusmjeravanje finansijskih sredstava, umjesto za 7.500 godina, Tuzla bi za nekih 10 godina mogla riješiti pitanje aerozagađenja (odnosno ono što je vezano za individualna ložišta) – kaže on i konstatuje:

“Na taj način bi spasili na stotine života naših sugrađana koji umiru zbog lošeg kvaliteta vazduha. Još bi dodatno učinili dobra za na desetine hiljada građana koji imaju respiratorne probleme. Promjene su moguće. Prodavanje magle je samo prodavanje magle (i to se brzo otkrije). Zbog toga moramo biti jasni, precizni i konstruktivni kada radimo na rješavanju nekog problema”.

Izvor: Tuzlapress

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.