Svjetski dan srca obilježen u Tuzli: Prevencija kardiovaskularnih bolesti na niskom nivou

by nedim
| 20:42

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju informisanja javnosti o bolestima srca i moždanom udaru kao vodećim svjetskim uzrocima smrti, koji svake godine odnosu 17,5 milijuna života, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 miliona smrtnih slučajeva.

Klinika za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla i ove godine se pridružila Svjetskoj kardiološkoj federaciji u obilježavanju Svjetskog dana srca. Zaposlenici klinike su danas u periodu od 10 do 12 sati za građane Tuzle organizovali akciju mjerenja krvnog pritiska, te uz podjelu edukativnog materijala građanima dijelili i savjete o zdravom načinu života.

Načelnik Klinike za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla, doc. dr. Elmir Jahić ističe da je prevencija kardiovaskularnih bolesti u našoj zemlji na izuzetno niskom nivou.

Prema njegovim riječima, zemlje koje imaju kvalitetan program primarne prevencije kardiovaskularnih bolesti imaju znatno manju stopu smrtnosti. “Poruka treba biti u tome da svako od nas učini što više može za sebe i za svoje srce, a to se ogleda u prestanku pušenja, povećanju fizičke aktivosti, redukciji tjelesne težine i redovnom odlasku ljekaru”, ističe doc. dr. Jahić.

Prema njegovim riječima, Univerzitetski klinički centar Tuzla bilježi sve veći broj pacijenata s dijagnozama iz spektra kardiovaskularnih bolesti.

“Mi u našoj klinici pružamo različite vrste usluga, a imamo povećan broj pacijenata za tri puta u odnosu na 2013. godinu, koju smo između ostalog završili sa 270 stentiranih pacijenata, a 2017. godinu sa njih 600. Kada je riječ o implantaciji pacemakera u 2013. godini smo imali skoro 140, a u 2017. godini 230. Što se tiče tretmana periferne arterijske bolesti, prošle godine smo imali negdje oko 160 pacijenata, a ove godine taj broj će biti znatno veći”, kaže doc. dr. Jahić i dodaje da pametna društva, sistemi i pojedinac vode brigu o tome da ne dođe do incidentnih situacija, a osnovni način je primarna prevencija i izbjegavanje rizikofaktora – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.