Pannonica: Kreirana aplikacija za virtuelnu šetnju kroz kompleks Panonskih jezera i neolitsko naselje

by nedim
| 7:43

Povodom završetka realizacije projekta “Unapređenje turizma u Tuzli kroz obnovu Arheološkog parka”, na platou arheološke postavke, u sklopu kompleksa Panonskih jezera, jučer je održana konferencija za medije i prezentacija internet stranice http://panonikasojenice.ba, koja je izrađena u sklopu navedenog projekta.

Ova aplikacija pojetiocima pruža mogućnost virtuelne šetnje kroz kompleks Panonskih jezera i neolitsko naselje.

Riječ je o projektu koji je realizovan u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija, a koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). ReLOaD unaprijeđuje mehanizme putem kojih lokalne uprave finansiraju organizacije civilnog društva u skladu s lokalnim razvojnim prioritetima. Na taj način je i u Gradu Tuzla, kroz ReLOaD program, povećana uključenost civilnog društva u procese donošenja odluka i poboljšanje nivoa pružanja usluga građanima.

Grad Tuzla se obavezao da na transparentan način finansira projekte od javnog interesa koje će provoditi organizacije civilnog društva, sa ciljem poboljšanja životnih uslova za svoje građane. Posebna pažnja je posvećena projektima koji pružaju socijalne usluge za one najranjivije, uključujući projekte koji se tiču ravnopravnosti spolova, zaštite okoline, te ljudskih prava i ekonomskog razvoja.

Krajem 2017. godine, u okviru ovog projekta je objavljen Javni poziv za sufinansiranje projekata, za koje je dio sredstava obezbijeđen iz EU, a dio je sufinansiran od strane Grada Tuzle. Nakon ocjene projekata, za sufinansiranje je odabrano šest projekata, ukupne vrijednosti 188.379 KM, od čega sufinansiranje Grada Tuzle iznosi 55.415 KM, ili 28%, dok su preostala sredstva obezbjeđena od strane EU, putem UNDP. Svi odabrani projekti su u skladu sa razvojnim ciljevima i strategijama Grada Tuzle. Pored toga, Grad se obavezao i da će provesti dva javna poziva za finansiranje/sufinansiranje projekata OCD, u skladu sa LOD metodologijom.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.