UKC otvorio četvrtu covid bolnicu, iz Vlade TK tvrde da je epidemiološka situacija stabilna

by nedim
| 12:37

Epidemiološku situaciju na području našeg kantona u proteklih sedam dana karakterizira stabilnost, uz blagi porast oboljelih i procenta pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba na korona virus, rečeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19.

Ipak ova situacija, iako ozbiljna i kompleksna, nije razlog za paniku, složili su se ministar zdravstva TK Božo Jurić i direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović. Prema riječima direktora Jusufovića, na UKC-u Tuzla trenutno je hospitalizirano 250 COVID-19 pacijenata, te je imajući u vidu specifičnosti pacijenata, na Klinici za psihijatriju, otvorena i četvrta COVID bolnica.

Kada je u pitanju provedba epidemioloških mjera i aktivnosti koje na planu nadzora nad provedbom vrše inspekcijski organi i službenici policije, rečeno je da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove tokom proteklih 7 dana izvršila 285 inspekcijskih nadzora, te su kao glavni problem istaknute aktivnosti oko izbora za organe mjesnih zajednici u Banovićima. Prema riječima direktora Uprave Amela Mehanovića, zbog provedbe ovih aktivnosti inspektori Uprave su evidentirali višekratno okupljanje većeg broja građana na određenim lokalitetima. „Aktivnostima inspektora, uz asistenciju službenika policije ove aktivnosti su prekinute“, rekao je direktor Mehanović, dodajući da je „ocjena stanja takva da sve više građana i subjekata nadzora poštuje propisane mjere, s tim da je u manjim sredinama veće kršenje propisanih epidemioloških mjera.

Istovremeno, u proteklih sedam dana službenici policije su upozorili 1733 građanina zbog nenošenja maski na licu, te njih 839 zbog nepridržavanja propisane distance. Kontrolisana su i 1903 ugostiteljska objekta, te je u jednom objektu zatečena muzika uživo. U vrijeme ograničenja kretanja kontrolisano je 686 osoba, te je izrečeno 56 prekršajnih naloga. Kontrolisane su i 2.273 osobe za koje je propisana mjera izolacije i nisu evidentirane osobe koje su kršile ovu mjeru, saopšteno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.