CCI o radu Vlade i Skupštine TK: Mandat ispunjen skandalima

by nedim
| 6:04

Rad Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona u protekle četiri godine obilježilo je nekoliko skandala, znatan broj zakona koji bolje da nisu usvojeni i izražena socijalna neosjetljivost. Ovo je sažetak izvještaja Centara civilnih inicijativa, koji je prezentiran jučer u Tuzli – piše Oslobođenje.

– Mandat je započeo pokušajem povećanja poslaničkih paušala i to u trenutku kad se usvaja odluka o kreditnom zaduženju u podignutom u svrhu pokrivanja budžetskog deficita, a sve je kulminiralo kupovinom luksuznog automobila za predsjednika Skupštine TK-a (Senad Alić, op.a.) u vrijeme kada su glađu protestovali brojni radnici na ulicama Tuzle, kazala je Ana Lučić, glasnogovornica CCI-a.

Iako je ovo kantonalno zakonodavno tijelo usvojilo najviše zakona u odnosu na sve druge kantone, za neke zakone je bolje da nisu usvojeni, kazali su u CCI-u. Kao primjer naveli su Zakon o visokom obrazovanju, za koji kažu da je bio udar na autonomiju Univerziteta u Tuzli, te Zakon o državnoj službi, kojim je omogućeno stranačko zapošljavanje podobnih kadrova. Iako je sve zakone, među kojima je dosta spornih, usvajala Skupština, u većini slučajeva njih je predlagala Vlada TK.

Istaknuto je i to kako Skupština Tk nije bila korektiv rada Vlade TK, nego samo produžena ruka izvršne vlasti, ali i stranačke većine.

Ipak, istaknuto je i to kako je u prve tri godine mandata zabilježen suficit u budžetu, te da je smanjen akumulirani deficit budžeta za gotovo pola. Istina, za smanjenje deficita podignut je i kredit od 20 miliona KM, a dio deficita je sa kantona prebačen na FBiH, čime je došlo do njegovog značajnog smanjenja.

(Tuzlainfo.ba/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.