Više od 200 učesnika: U Tuzli počinje 7. Kongres fizikalne i rehabilitacijske medicine BiH

by nedim
| 14:15

Sedmi kongres fizikalne i rehabilitacijske medicine Bosne i Hercegovine, na ovom značajnom stručnom skupu, u Tuzli će od 27. do 30. septembra 2018. godine, okupiti vodeća imena u ovoj oblasti.

Fizikalna medicina i rehabilitacija je dinamična grana medicine koja primjenjuje inovativne specijalizirane programe u liječenju, što zahtjeva kontinuirano istraživanje, praćenje najnovijih dostignuća, razmjenu znanja i evaluaciju vlastite prakse. Kongres je prilika da ljekari specijalisti i specijalizanti fizikalne i rehabilitacijske medicine, ali i  ljekari drugih specijalnosti obogate i osvježe svoja znanja, razmijene iskustva i prošire viziju o mogućnostima primjene novih pristupa u liječenju i rehabilitaciji.

Tim povodom, danas je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili predsjednik organizacionog odbora kongresa prof. dr. med.sc. Mirsad Muftić, predsjednik lokalnog organizacionog odbora prim. dr. Emir Halilbegović i član naučnog odbora doc. dr. Maida Zonić Imamović.

Kako je najavljeno ovom prilikom, kongres će biti prilika da ljekari fizikalne i rehabilitacijske medicine, ali i ljekari drugih specijalnosti obogate i osvježe svoja znanja, razmijene iskustva i prošire viziju o mogućnostima primjene novih pristupa u liječenju i rehabilitaciji.

Prof. dr. Muftić u svom obraćanju je istakao da će akcenat biti na multidisciplinarnom pristupu u rehabilitaciji, te da će se donijeti smjernice za fizioterapijsku procjenu i tretman, ali i uraditi evaluacija kvaliteta i zadovoljstva uslugama rehabilitacije pacijenata.

Načelnik Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Tuzla i predsjednik lokalnog organizacionog odbora, prim. dr. Emir Halilbegović izrazio je zadovoljstvo što se 7. Kongres fizikalne i rehabilitacijske medicine Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem održava u Tuzli, te istakao da će pored prestižnog značaja u unapređenju fizikalne i rehabilitacijske medicine u BiH kongres doprinijeti i uspostavljanju, ali i nastavku saradnje na međunarodnom nivou.

Teme kongresa su: Rehabilitacija muskuloskeletnih bolesti i povreda, Neurološka rehabilitacija, Pedijatrijska rehabilitacija i Balneoterapija.
Očekivani broj učesnika je 200 uz učešće 20 sponzora.

Najavljeno je 100 usmenih i poster prezentacija i 27 plenarnih predavača. Prema riječima doc. dr. Maide Zonić Imamović, predavači dolaze iz Francuske, Italije, Turske, Amerike, kao i iz zemalja regiona i BiH. Kako je istakla doc. dr. Imamović, svi radovi koji će biti prezentovani tokom kongresa bit će objavljeni u Acta Medica Saliniana medicinskom časopisu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji je indeksiran u najpoznatijim bibliografskim bazama podataka.

Svečana ceremonija otvaranja kongresa planirana je za četvrtak, 27. septembara 2018. godine u kongresnoj dvorani hotela Mellain u 19 sati.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.