Tuzla: Održana komemoracija Mevludinu Ekmečiću

by nedim
| 9:25
  •  
  •  
  •  
  •  

Komemoracija velikom umjetniku, profesoru i kulturnom djelatniku Mevludinu Ekmečiću, održana je jučer u prostorijama Međunarodne galerije portreta (nekadašnje Galerije istaknutih ličnosti, pa potom Galerije jugoslovenskog portreta), koja se danas nalazi u sklopu Centra za kulturu Tuzla.

Prisutnima su se ovim povodom obratili direktor JU Centar za kulturu Tuzla, Edin Jahić, potom Ćazim Suljević, ispred Fondacije / Legat Ekmečić iz Brčkog, te gradonačelnik Grada Tuzla, Jasmin Imamović.

Prof. dr Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, nije bio u mogućnosti da prisustvuje komemoraciji, ali se prisutnima obratio dirljivim oproštajnim pismom, posvećenim Mevludinu Ekmečiću.

Mevludin Ekmečić, slikar, galerista, portretista, profesor i osnivač nekoliko legata i kolonija, kao i galerija širom Bosne i Hercegovine, posebno kada govorimo o Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla, preminuo je od posljedica korona virusa, 13.04.2021.godine u 92. godini života.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.