Tuzlanska tekija ramazan dočekala u novom ruhu

by nedim
| 12:05

Tekija šejh hadži Ahmed Nuruddin u Tuzli pripada nakšibendijskom tarikatu. Otvorena je 1996. godine, a nosi ime šejh Ahmed-ef. Mešić koji je za života pokrenuo i aktivnosti oko izgradnje nove nakšibendijske tekije u Tuzli.

Tekija je moderno zdanje koje se nalazi nedaleko od Jalske džamije, na samom početku tuzlanske ulice Kaldrma. Nakon smrti šejha Mešića, tekiju je od 1994. do 2011. vodio vekil Sulejman Suljić. Od 2011. godine tekijom upravlja šejh Edib Kravić. Šejh je zadužen za sve poslove vezane za rad i funkcionisanje tekije. On bdije nad njenim radom i svemu onome što je vezano za tekiju.

U protekloj godini rad tekije, kao i svih drugi tokovi u našoj zemlji i svijetu, znatno su promijenjeni. Sve je prilagođeno uslovima pandemije koja nas je sve zadesila. -Aktivnosti u tekiji su reducirane i realizuju se prema instrukcijama izdatim od strane Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nadležnih državnih organa. Aktvnosti su smanjene, ali se u protekloj godini uradilo mnogo na uređenju tekije, kazuje nam šejh Kravić.

Rađeno je na unutrašnjem, ali i spoljašnjem uređenju tekije. Oko tekije je urađena nova ograda koja je posebno uljepšala vanjski izgled, pa kad se pogleda ka tekiji ne može se ne zapaziti ovaj detalj. Spoljašnje uređenje uključilo je i rekonstrukciju dijelova krova koji je dotrajao, novu nadstrešnicu i reflektore koji su postavljeni oko cijele tekije.

Kada je riječ o unutrašnjem uređenju, šejh Kravić ističe da je tekija zastrta novim ćilimom, uređen je mihrab, a zidovi su oslikani novom kaligrafijom. Kaligrafija na zidovima je oslikana slobodnom rukom, bez šablona, a tamo gdje se završavaju ajeti oslikan je cvijet Srebrenice. Cvijet Srebrenice krasi i mihrab tuzlanske tekije.

U proteklom periodu dogodila se provala u tekiju, kada su nepoznatni počiniocii provalili u prostorije tekije i pričinili znatnu materijalnu štetu. Ponukani tim neugodnim iskustvom odlučeno je da se naprave i određeni koraci s ciljem zaštite imovine tekije, pa su tokom uređenja instalirane i sigurnose kamere.

Sa sjetom šejh Kravić govori o ramazanima prije pandemije, kada se u tekiji svake nedjelje u ramazanu priređivao iftar za 30-tak osoba. „To su bili naši tekijski iftari. Zajedno bismo iftarili, klanjali akšam-namaz i činili zikr, a potom smo svi odlazili u naše džemate na teravih-namaze. Derviše naše tekije su se isticale u pripremi iftarskih sofri. Sve je to falilo prošlog ramazana“ – govori Kravić koji je kako navodi posebno ponosan na te ramazanske aktivnosti.

Šejh Kravić za kraj iskazuje svoju nadu da će se ti lijepi dani ponovo vratiti u naše živote, pa i u tuzlansku tekiju. Ova hastahana za dušu i srce ovogodišnjii ramazan dočekuje u novom ruhu, spremna za derviše i dobre ljude da je zijarete onda kada za to bude nafaka bude. Aktivnosti u toku ovog ramazana bit će organizovane u smanjem obimu i uz poštivanje aktuelnih mjera i instrukcija.

Naš razagovor šejh Kravić završava uz dovu da ovi dani pandemije prođu i da nam se vrate radosti koje smo imali prije ovog vremena, ali i uz želju za svakim dobrom našoj Domovini, Zajednici, Bošnjacima i svim dobrim ljudima.

Izvor: medzlistuzla.ba