Odgojni centar TK u prošloj godini aktivno radio sa svega 18 maloljetnika

by nedim
| 17:00
2103 centar 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada Tuzlanskog kantona je danas prihvatila i Izvještaj o radu Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona za 2020.godinu u kojem se između ostalog navodi da je u toku prošle godine Odgojni centar prihvatio i aktivno radio sa ukupno 18 maloljetnika.

Treba istaći da je direktan rad sa maloljetnicima, zbog pandemije Corona virusa bio obustavljen od marta do kraja juna, te je Odgojni centar uslijed novonastale situacije organizovao online psiho-socijalnu podršku djeci i maloljetnicima uzrasta od 12 do 18 godina.

Također, Centar je u prošloj godini zamijenio vanjsku stolariju na objektu, te time značajno popravio uslove za boravak štićenika, ali i nabavio značajan broj testova i mjernih instrumenata, neophodnih za kvalitetan rad sa štićenicima.

Ono, što je interesantno da je samo Općinsku sud u Tuzli prošle godine izrekao šest odgojnih mjera upućivanja u Odgojni centar, dok drugi sudovi nisu izrekli niti jednu ovakvu mjeru. Ovu mjeru Općinski sud u Tuzli izrekao je zbog dva krivična djela teške krađe, te po jedno krivično djelo nasilničkog ponašanja, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, laka tjelesna ozljeda i oštećenje tuđe stvari.

U okviru rada odjela dijagnostike i opservacijebilo je uključeno 12 maloljetnika, sa kojima su realizirani individualni preventivni tretmani. Osim navedenog, Centar je tokom prošle godine u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona i ustanovama za smještaj maloljetnika realizirao 17 preventivnih radionica za učenika, roditelje inastavno osoblje koje su imale za cilj preventivno djelovati u borbi protiv maloljetničkog prestupništva. Ovim aktivnostima obuhvaćeno je 1210 maloljetnika, navedeno je u izvještaju.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.