Husino: Održana Smotra narodnih nošnji i običaja hrvatskog naroda s područja TK

by nedim
| 9:35

Smotra narodnih nošnji i običaja hrvatskog naroda s područja Tuzlanskog kantona, privukla je proteklog vikenda veliki broj građana na Husinu, koji su ispratili manfiestaciju znatiželjnim ali i pogledima punim sjećanja.

Naime, za kratko je danas oživjela tradicija na platou ispred Doma Kulture u Husinu, mnogi su se prisjetili mladosti, nošnji, običaja na selu i svega onog prepoznatljivog iz kulture naroda.

Zajednica žena HDZ-a BiH Soli „Kraljica Katarina Kosača“ na ovaj način je željela podsjetiti na kulturno bogatstvo, koje se treba očuvati u moderno doba s posebnim akcentom na običaje sela. Prisutnima su se tako predstavilo nedavno obnovljeno Kulturno umjetničko društvo Breške, koje je pored igre predstavilo  način izrade, kićenja i oblačenja narodne nošnje.

HKUD Husino je predstavilo, kako su istakli, izvornost hrvatskog naroda Tuzlanskog kraja. Svojom šarolikom nošnjom, pjesmom i igrom pokazali su  bogatstvo tradicije a pridružili su im se i članice novosonovanoe zajednice žena „Snaga Timuna.“

One su pored predstavljanja običaja poručile da žele učestvovati u izgradnji infratsrukture u mjesnoj zajednici Par Selo odakle i dolaze. Tradiciju i običaje svog kraja, predstavili su također gosti iz Ljubača i Poljana. A Zajednica žena „Kraljica Katarina Kosača“ na ovaj način su poručile da stremljenje ka budućnosti ne znači i zaboravljanje na tradiciju, koju ovom smotrom narodnih nošnji i običaja hrvatskog naroda žele ojačati i nastaviti sa njom u budunosti. manifestaciji je prisutsvovao i veliki broj građana iz husina ali i drugih mjesta sa ovog područja.

(Tuzlainfo.ba/RTV TK)

2404 danijel

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.